Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

V Londýne vystavujú najmodernejšie ázijské svadobné trendy

Screenshot z reportáže Tablet.TV. Foto: TABLET.TV

Dnes sa do módy vracajú aj tradičné svadobné odevy.

Londýn 20. septembra (TABLET.TV) – Šaty so závojom, striebrom vyšívané a svadobný deň ako z rozprávky o troch orieškoch pre Popolušku. Taký je sen nejedenej nevesty. Biele svadobné šaty sú dnes klasikou, ktorá si začala písať svoju históriu ešte v 19. storočí, keď s nimi ako prvá prišla kráľovná Viktória. Dnes sa do módy vracajú aj tradičné svadobné odevy. Najmä na ďalekom východe.

„Indický komplet, to je pandžábsky sklenený znak s masívnou obrubou a podľa južného ázijského vzoru sme ho doplnili o perlový náhrdelník s náušnicami. Na inom modeli je vidieť pandžábí, ktorý sme doplnili o ťažšiu náhrdelníkovú ozdobu v oblasti dekoltu, ku ktorému sme prispôsobili vlasy aj make-up a nechýba ani závoj na hlave,“ opisuje dizajnérka na londýnskej výstave.

Pandžábí pritom patrí k najklasickejšiemu svadobnému odevu. Nosí sa viac ako 600 rokov. Pre odev sú typické voľné nohavice s nízkym sedlom a tunika s krátkym rukávom.

Veľký dôraz sa kladie aj na doplnky. „V našej firme vytvárame doplnky, ktoré sú, už podľa tradície, neodmysliteľnou súčasťou každého svadobného outfitu. Ide napríklad o špeciálne gombíky s vlastným znakom, takisto vytvárame aj meče, na ktoré gravírujeme meno ženícha. Zvykneme tiež na čepeľ gravírovať názov dediny, odkiaľ pochádza, aby prosperovala celé generácie,“ priblížil jeden z vystavovateľov.

Tradíciu ázijských dezertov dnes pretvárajú trendy zo západu. Podľa cukrárky Nazish Omar sa kedysi podávali len tradičné dezerty. Chýbať nesmeli lepkavé vyprážané guličky s ryžovým pudingom. Tento trend sa pomaly vytráca a nahrádzajú ho cheesecake, makronky či iné dezerty podľa vzoru zo západu.

Prehliadku najnovších svadobných trendov organizujú módni návrhári v Londýne pre viac ako 2 a pol milióna britských ázijských občanov.