Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

V Nitre predstavujú dračí dych, najštipľavejšiu čili papričku na svete

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Návštevníci môžu v skleníkoch Botanickej záhrady SPU vidieť približne 170 odrôd z celého sveta, okrem Antarktídy.

Nitra 26. septembra (TASR) – Príchod jesene privítala Botanická záhrada Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre výstavou menej známych druhov ovocia a zeleniny. Návštevníci môžu vidieť, ako sa pestuje ryža či bavlna, ale aj niekoľko desiatok kilogramov vážiace tekvice rôznych tvarov. „K najzaujímavejším patria mimoriadne veľké tekvice Pink Jambo Banana a Lunga Dina Poli či zaujímavé odrody z rodu Lagenaria, ktoré sa požívajú aj ako hudobné nástroje i nádoby na vodu,“ povedala riaditeľka Botanickej záhrady SPU Erika Mňahončáková. Výstava potrvá do 6. októbra.

Súčasťou expozície je najväčšia kolekcia čili papričiek na Slovensku a pravdepodobne aj v strednej Európe. Návštevníci môžu v skleníkoch Botanickej záhrady SPU vidieť približne 170 odrôd z celého sveta, okrem Antarktídy. Medzi nimi je aj čakateľka na zápis do Guinnessovej knihy rekordov. „Paprička Dragons Breath (dračí dych) s pálivosťou 2,48 milióna Scovilleho jednotiek pálivosti (SHU), ktorú vypestovali v Anglicku, prekonala doterajšiu rekordérku Carolinu Reaper, ktorá má 2,20 milióna SHU,“ informovala Mňahončáková. Pre porovnanie, bežne dostupné čili papričky dosahujú pálivosť 50 SHU.

Pestovanie čili papričiek si podľa slov riaditeľky botanickej záhrady nevyžaduje špeciálnu starostlivosť, s výnimkou zberu plodov. Niektoré sa zbierajú jednorazovo, iné postupne, aby skôr dozreté plody nevysychali na rastline. Pre spracovateľov a výrobcov čili produktov sú nevyhnutnou pomôckou pri práci rukavice. „Aj keď sa organizmus postupne dokáže pálivosti prispôsobovať, rukavice sú nevyhnutným prostriedkom. Pre bežného záhradkára, ktorý nepestuje čili vo veľkom, sú niekedy potrebné aj v dvoch vrstvách, aby bola ochrana dostatočná,“ skonštatovala zástupkyňa riaditeľky Botanickej záhrady SPU Michaela Hrúzová.

Konzumácia čili papričiek je zdraviu prospešná, kapsaicín v nich obsiahnutý podporuje krvný obeh, zvyšuje rýchlosť metabolizmu, používa sa pri liečení podliatin, ale aj omrzlín. Vo väčších dávkach sa dokonca podáva pred operáciami do kože, kde zmenšuje pooperačné bolesti. „Experti z univerzity v Nottinghame dokázali, že kapsaicín vie zabíjať rakovinové bunky,“ uviedla Hrúzová. Opatrní pri konzumácii by však mali byť citliví ľudia a tí, ktorí majú zdravotné problémy s tlakom či žalúdkom.