Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Predaj domu je takmer nemožný v oblastiach, kde hrozí zosuv pôdy

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Väčší dôraz ako na zosuvy pôdy sa ľudia venujú aj blízkosti riek či potokov k ich domom z hľadiska možných potôp.

Bratislava 1. apríla (TASR) – V oblastiach, kde je jasné, že riziko zosuvu pôdy reálne hrozí, je predaj nehnuteľností takmer nemožný. "Nikto nebude riskovať život, keď nemusí," skonštatovala pre TASR predsedníčka predstavenstva Asociácie realitných maklérov (ARM) Daniela Rážová.

Podľa nej je to jednoducho otázka reálnej hrozby a jej povedomia či predpokladu. "Zároveň čím vyššie je riziko, tým nižšia je cena nehnuteľnosti," priblížila Rážová. Na riziko zosuvov pôdy sa pritom prihliada aj pri kúpe rodinných domov a pozemkov. "Pri kúpe bytu už pomenej. Tam sa ľudia skôr spoliehajú, že investor či úrady by takúto výstavbu nedovolili, ak by tam existovalo takéto riziko," vysvetlila Rážová.

Väčší dôraz ako na zosuvy pôdy však ľudia venujú skôr blízkosti riek či potokov k ich domom z hľadiska možných potôp. "Myslím si však, že každý, kto si vyhliadne nehnuteľnosť pod alebo na kopci, by nemal túto záležitosť podceňovať," dodala Rážová.

Na riziko zosuvu pôdy ako na potenciálny problém môže podľa jej slov realitný maklér upozorniť, avšak len na základe svojho subjektívneho pocitu. Nemá ho čím reálne podložiť. "Podobne ako pri riekach a zátopových zónach by to mala byť obec a stavebné úrady, ktoré by mali regulovať výstavbu v takýchto rizikových oblastiach," dodala Rážová.