Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Vandali vyliali zo sudov vyše 60.000 litrov Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino Foto: montalcinoreport.com

Doslova do kanála vytieklo 62.600 litrov červeného vína. Fľaša vína tohto druhu sa predáva po 110 eur a viac, keďže mnohé ročníky značky Soldera si z vinárskych výstav odnášajú zlaté medaily.

Rím 5. decembra (TASR) - Milovníci dobrého vína budú mať hlavu v smútku: neznámi páchatelia totiž vyliali obsah sudov, kde šesť rokov zrelo špičkové víno Brunello di Montalcino, ktorým by naplnili 62.000 fliaš.

Čin sa odohral v usadlosti rodiny Solderovcov, ktorá spracúva hrozno z vinice Case Basse v Toskánsku, v noci na pondelok. Doslova do kanála vytieklo 62.600 litrov červeného vína. Fľaša vína tohto druhu sa vo vinotékach predáva po 110 eur a viac, keďže mnohé ročníky značky Soldera si z vinárskych výstav odnášajú zlaté medaily.

Zakladateľ rodinnej vinárskej firmy Gianfranco Soldera si situáciu nevie vysvetliť, keďže rodine sa nikto nevyhrážal. "Nemôžem pochopiť ľudí, ktorí urobia niečo také," uviedol. Pripustil, že sa ho možno niekto snaží zastrašiť. Dodal, že rodina sa zo straty spamätá, lebo má "vášeň pre túto zem" a žiadne hrozby ich vraj nezastavia.

Starosta mestečka Montalcino Silvio Franceschelli označil čin za neslýchaný a zbabelý a Fabrizio Bindocci, predseda obchodného konzorcia, ktoré sa stará o odbyt 250 výrobcov vína typu Brunello, vyhlásil, že útok na Solderu a jeho rodinu je útokom na všetkých vinárov oblasti.

Soldera, bývalý zamestnanec poisťovne z Milána, kúpil usadlosť s pozemkom v roku 1972. Vinicu s rozlohou 23 hektárov obrába spolu s manželkou Grazielou, deťmi a vnukmi a 15 zamestnancami. Približne polovicu produkcie vyváža do USA.