Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Vesmírny odpad ohrozuje satelity, tie sú však poistené

Foto: universetoday.com

V súčasnosti viac ako 800 satelitov obiehajúcich Zem poskytuje geografické dáta, informácie o počasí alebo telekomunikačné služby, pričom všetky sú pod neustálou paľbou vesmírneho odpadu.

Bratislava 19. júla (TASR) - Nová štúdia Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) nazvaná Vesmírne riziká: Nová generácia výziev analyzuje riziko, ktoré pre satelity a vesmírne misie predstavujú milióny kúskov vesmírneho odpadu obiehajúcich okolo Zeme.

Štúdia preto zdôrazňuje nutnosť odstránenia vesmírneho odpadu a dokladá význam a dôležitosť poistenia pri komerčnom využití vesmírneho priestoru.

Podľa Thierryho Colliota, riaditeľa vesmírneho poistenia v AGCS, priestor okolo našej planéty začína byť preplnený. Odkedy v roku 1957 začalo objavovanie vesmíru, ľudia v ňom zanechali veľké množstvo objektov, ako sú napr. nefunkčné satelity, použité súčasti vesmírnych rakiet i iný materiál používaný pri objavovaní vesmíru.

Na archívnej snímke z januára 2006 americko-francúzska kozmická loď Topex-Poseidon obieha okolo Zeme na snímke od NASA. Kozmická loď, ktorá skúmala vplyv oceánu na klímu, bola vyradená z prevádzky potom, čo počas 13 rokov obehla 62 000-krát zemeguľu.
Foto: TASR/AP
Množstvo vesmírneho odpadu je už také veľké, že sa sám nezničí v atmosfére. Namiesto toho sa v skutočnosti počet vesmírnych fragmentov zvyšuje, čo je spôsobené častými kolíziami s inými objektmi, ktoré produkujú akoby reťazovú reakciu.

V súčasnosti viac ako 800 satelitov obiehajúcich Zem poskytuje geografické dáta, informácie o počasí alebo telekomunikačné služby, pričom všetky sú pod neustálou paľbou vesmírneho odpadu.

Doteraz bolo zaznamenaných viac ako 16.000 objektov väčších ako 10 cm. Avšak toto číslo sa v porovnaní so skutočným počtom objektov javí ako veľmi malé. Odhady hovoria o 300.000 objektoch, ktoré sú v rozpätí od 1 do 10 cm a 35 miliónoch objektov, ktoré sú menšie ako 1 cm.

Na archívnej snímke zo 16. novembra 2008 poskytnutej americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) Medzinárodná vesmírna stanica ISS, ktorej zábery zhotovila posádka raketoplánu Endeavour. Trojčlenná posádka Medzinárodnej vesmírnej stanice musela 12. marca 2009 nakrátko opustiť jej palubu a uchýliť sa do modulu Sojuz pre možnosť zrážky s kusom vesmírneho odpadu.
Foto: TASR/AP
Tieto objekty sa pohybujú rýchlosťou viac ako 10 km za sekundu, čo je desaťkrát rýchlejšie, ako vystrelená guľka z pištole. Pri takýchto rýchlostiach môžu mať aj malé objekty silný devastačný účinok. Dokážu preniknúť povrchom satelitu a poškodiť vážne elektroniku, čo môže v najhorších prípadoch zničiť celý satelit.

Aby sa zabránilo takýmto stratám, približne štvrtina zo všetkých satelitov na obežnej dráhe Zeme je poistená proti fyzickému poškodeniu alebo prerušeniu služieb, ktoré poskytuje.

Animácia vesmírneho odpadu krúžiaceho okolo Zemegule.
Foto: universetoday.com
Väčšina takto poistených satelitov patrí telekomunikačným spoločnostiam. Tieto satelity sa nachádzajú na tzv. geostacionárnej obežnej dráhe vo výške 36.000 km nad rovníkom a na začiatku používania dosahujú hodnotu až 200 miliónov USD.

Väčšina zo zvyšných satelitov sa používa na pozorovanie Zeme a sú prevádzkované vládami, ktoré kryjú aj poistenie voči možným rizikám. Ich hodnota sa pohybuje okolo 40 miliónov USD a zvyčajne je ich životnosť do piatich rokov od svojho vypustenia, pričom sa pohybujú v nižšej výške od 300 km do 2000 km.

TASR informovala spoločnosť Allianz-Slovenská poisťovňa.