Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Vedci spresnili genetický pôvod a históriu Rómov, prišli z Indie

Rómske deti, archívne ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Predkovia súčasných Rómov začali svoju migráciu zo severozápadnej Indie pred 1500 rokmi všetci naraz. Keď dorazili do Európy, z Balkánu sa pred približne 900 rokmi rozptýlili po svetadiele.

Hamburg 7. decembra (TASR) - Rómovia, ktorí predstavujú najväčšiu národnostnú menšinu Európy, prišli pred 1500 rokmi zo severozápadnej Indie. Dokazuje to vedecká štúdia, publikovaná tento týždeň v americkom žurnále Current Biology. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Rómov v 16. storočí v Anglicku nazvali výrazom "Gypsies", pochádzajúcim zo slova "Egypciens", nakoľko sa pôvodne predpokladalo, že toto značne rozptýlené etnikum pochádza z Egypta. Dnes sa však tento výraz všeobecne považuje za hanlivý.

S nástupom stále dokonalejšej genetickej technológie mohli vedci analyzovať genetickú históriu väčšiny Európy. Z DNA napríklad vyčítali aj existenciu židovskej diaspóry.

Napriek tomu, že v Európe žije 11 miliónov Rómov, výskum ich histórie sa dlho zanedbával, hovorí bádateľ David Comas z Ústavu evolučnej biológie Univerzity Pompea Fabru v Španielsku.

Porovnávacia jazykoveda i niekoľko menších limitovaných genetických štúdií už skôr naznačili, že Rómovia pochádzajú z Indie. Na potvrdenie tejto teórie a prípadné zistenie ďalších podrobností o ich migrácii Comas so svojimi spolupracovníkmi použili techniku, ktorá porovnáva časti DNA celého rómskeho genómu s časťami DNA iného obyvateľstva. Vedci použili vzorky DNA pochádzajúce z 13 rómskych etnických oblastí Európy.

Foto: TASR/Pavol Ďurčo
"V našej štúdii sa nezameriavame na špecifické regióny rómskeho genómu, ale na genóm ako taký, ktorý nám poskytuje úplné genetické informácie o danej populácii," uviedol Comas pre vedecký internetový portál Live Science.

Comasov tím publikoval výsledky svojho výskumu 6. decembra vo vedeckom časopise Current Biology. Tie ukázali, že predkovia súčasných Rómov začali svoju migráciu zo severozápadnej Indie pred 1500 rokmi všetci naraz.

Keď dorazili do Európy, z balkánskeho regiónu sa pred približne 900 rokmi rozptýlili po celom svetadiele. Comas v štúdii ďalej uvádza, že v priebehu stáročí sa vytratilo uzatváranie sobášov medzi Rómami a miestnym obyvateľstvom.

Rómovia často čelili diskriminácii. V dôsledku rasového prenasledovania počas druhej svetovej vojny ich zahynulo približne 1,5 milióna. Po skončení vojny sa Rómovia žijúci v komunistických krajinách stali terčom "asimilácie", ktorá neraz znamenala nútenú sterilizáciu zameranú na zníženie ich pôrodnosti, poznamenáva agentúra DPA.

Comas podľa svojich slov hodlá štúdiu rozšíriť o ďalšie rómske etnické skupiny a zahrnúť do nej viac indického obyvateľstva z oblastí, odkiaľ pochádzajú Rómovia.