Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

VIDEO: Aj vy môžete mať v počítači vírus, ktorý ťaží virtuálnu menu

Rozsiahly kybernetický útok škodlivým softvérom, ktorý sa podarilo zastaviť v noci na sobotu, zasiahol podľa Europolu vyše 200.000 cieľov v prinajmenšom 150 krajinách. 14. mája 2017 Foto: TASR/AP

Pred týždňom počítačový vírus s názvom WannaCry použil uniknuté hackerské nástroje ukradnuté z americkej Národnej bezpečnostnej agentúry na útok, ktorý zasiahol asi 200 000 počítačov v 150 krajinách.

Washington, USA 19. máj (TABLET.TV) - Vírus požadoval následne za odblokovanie výkupné. Zasiahnuté boli najmä zdravotnícke zariadenia. Celkovo vyše 40. Teraz počítačoví experti tvrdia, že rovnaké nástroje použili v oveľa skoršom a možno aj väčšom kryptoútoku, ktorý urobil z infikovaných počítačov súčasť siete. Tá sa snaží na cudzích počítačoch ťažiť virtuálnu elektronickú menu podobnú Bitcoinu.

Podľa hnutia Anonymous, ktoré sa preslávilo útokmi na weby najmä štátnych inštitúcií, bolo vírusom Adylkuzz zasiahnutých niekoľko sto tisíc počítačov. Hnutie chce zastaviť šírenie vírusu a pomôcť postihnutým, ktorí nevedia ako sa chrániť.




Zombie softvér je problémom aj pre expertov. Podľa nich totiž tentokrát nemusí mať takzvaný kill swich- čiže vypínač, ktorý by ho zastavil, ako tomu bolo v prípade vírusu Wannacry. Aj preto odporúčajú odborníci zostať v strehu, pravidelne aktualizovať operačný systém a využívať antivírusový program.