Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

VIDEO: Mexičania sú najtučnejším národom sveta

Mexičania majú problém z nadváhou. Foto: TABLET.TV/Printscreen

Krajina patrí zo zdravotného hľadiska k najrizikovejším na svete.

Mexico City 15. marca (TABLET.TV) – Každý tretí dospelý má nadváhu a spolu s ňou aj zdravotné komplikácie, ktoré obezita so sebou prináša. Taká je nelichotivá štatistika týkajúca sa Mexičanov.

"V súčasnosti je Mexiko jednou z najobľúbenejších krajín na svete. Ale tiež aj najobéznejšou, bohužiaľ, a to vrátane detskej obezity, čo je pre nás veľmi bolestivé. Hlavným dôvodom obezity u nás je naša strava – veľa rýchleho občerstvenia a sladených nápojov. Ďalším problémom je nedostatok pohybu, ľudia by mali tráviť viac času športovaním, ako napríklad chodiť na prechádzku do parku, zabehať si alebo niečo podobné. Toto by mohlo do značenej miery obezitu znížiť," uviedol pre agentúru AP obezitológ José Antonio Castaneda.



Okrem obezity Mexiko bojuje aj s inými ochoreniami, ktoré kilá navyše so sebou prinášajú. Vysoký tlak alebo cukrovka sú najčastejšími príčinami, prečo sa čakárne ambulancií zapĺňajú čoraz viac. Len na cukrovku sa lieči dvakrát viac Mexičanov, než je svetový priemer. Mexiko má aj ďalšie nelichotivé svetové prvenstvo. Najťažší obyvateľ má 33 rokov a váži takmer 600 kilogramov. Po dvoch chirurgických zákrokoch je o 250 kilogramov ľahší.

"Žiaľ, ako sami vidíte, je to pravda. Obezita je obrovským problémom pre nás Mexičanov. Miera obezity v tejto krajine je najvyššia na celom svete. Schudnúť vôbec nie je jednoduché. Bojujem s ňou 9 rokov. Chcem sa poďakovať môjmu doktorovi a tiež všetkým ľuďom, ktorí mi akokoľvek pomohli," vyjadril sa Juan Pedro Franco, najťažší muž sveta.

S kritickou situáciou začala bojovať už aj vláda. Verejne vyzýva ľudí, aby schudli a pod túto výzvu sa podpísal už aj samotný prezident Enrique Pena Nieto. Vláda tiež vyzvala potravinárske spoločnosti, aby upravili svoje receptúry. Spotrebiteľské správanie má zmeniť aj zavedenie 8-percentnej dane na tie potraviny, ktoré majú na sto gramov viac ako 275 kilokalórií, vrátane sladených nealkoholických nápojov. Tieto opatrenia by do roka 2024 mali znížiť mieru obezity o tri percentá.