Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

VIDEO: Zakáže OSN zabijáckych robotov?

Robotickí vojaci. Foto: TABLET.TV

Smrteľné autonómne zbrane sú napríklad guľomety, tanky a iné formy zbraní, ktoré kontroluje a ovláda umelá inteligencia na bojových poliach novej generácie.

Melbourne 10. septembra (TABLET.TV) - Americký miliardár Elon Musk, spoluzakladateľ spoločnosti Google Deep Mind Mustafa Suleyman a 114 ďalších expertov na oblasť umelej inteligencie a robotiky v otvorenom liste žiadajú Organizáciu spojených národov, aby zakázala používanie takzvaných robotov - zabijákov.

Robotickí vojaci
Foto: TABLET.TV


List zverejnili na otvorení Medzinárodnej konferencie o umelej inteligencii v Melbourne v Austrálii. Skupina je znepokojená možným použitím smrteľných autonómnych zbraní a spôsobmi ich použitia v budúcnosti.  Umožnia bojovať proti ozbrojeným konfliktom v takej miere, ktorá je väčšia než kedykoľvek predtým... Môžu to byť teroristické zbrane, zbrane, ktoré despoti a teroristi používajú proti nevinnému obyvateľstvu a takisto hacknuté zbrane, ktoré môžu nepredvídateľne reagovať. Po otvorení tejto Pandorinej strinky ju bude ťažké zatvoriť.

Roboti - zabijaci.
Foto: TABLET.TV


Musk a odborníci listom reagovali aj na nedávne vyjadrenie ruského prezidenta Vladimira Putina, ktoré povedal študentom v Jaroslavľskej oblasti na národnom Dni znalostí: „Rozvoj umelej inteligencie je kľúčom k budúcemu ovládnutiu sveta. Ten, kto získa náskok v tejto oblasti, stane sa pánom sveta.“