Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

VIDEOPRECHÁDZKA OBLOHOU: Takto to vyzerá vo Veľkej hmlovine v Orione

Na snímke je pohľad do kaverny zvíreného vesmírneho prachu a plynu, v ktorej sa rodia tisícky hviezd. Snímku urobil Hubblov vesmírny teleskop a je jednou z najostrejších z tejto oblasti vesmíru, ktorá je známa ako hmlovina Orion. Je v nej približne 3000 hviezd s rôznou veľkosťou a niektoré boli spozorované po prvýkrát. Jasná centrálna oblasť je domovom štyroch najjasnejších hviezd hmloviny. Hmlovina je od Zeme vzdialená 1500 svetelných rokov a je najbližším miestom vo vesmíre, kde sa tvoria hviezdy. Foto: TASR/AP

Kombináciou údajov z Hubblovho a Spitzerovho teleskopu vytvorili vedci z vesmírnej agentúry NASA úchvatný dokument, ktorý vás prevedie naprieč týmto klenotom nočnej oblohy.

Bratislava 18. marca (Teraz.sk) – Ak odmietate sledovanie nočnej oblohy počas chladnejších nocí, máme pre vás príjemný kompromis. Spojením vedeckých poznatkov a hollywoodských filmovacích techník vznikol očarujúci krátky dokument, ktorý vás zavedie priamo do hmloviny v súhvezdí Orion.

Zimnej nočnej oblohe dominujú ešte niektoré súhvezdia s jasnými hviezdami. „Patrí k nim Býk, Povozník, Perzeus, súhvezdie Veľký pes, kde sa nachádza najjasnejšia hviezda Sirius a zaujímavý je aj Orion,“ dodáva astronóm Juraj Tóth z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave.

Práve mýtický bojovník ukrýva vo svojom meči jeden z najkrajších klenotov zimnej oblohy. Navyše za ním nemusíme cestovať do najtmavších oblastí krajiny, objavíme ho aj z prítmia mestských ulíc - je ním Veľká hmlovina v Orione.

Kombináciou údajov z Hubblovho a Spitzerovho teleskopu vytvorili vedci vo vesmírnej agentúre NASA úchvatnú „videoprechádzku“ naprieč týmto zoskupením.



Ak by ste predsa len chceli vykuknúť do chladnej noci, mali by ste vedieť, kde hmlovinu hľadať. Nájdeme ju veľmi jednoducho, pretože súhvezdie tvoria pomerne jasné hviezdy – pravé rameno vyznačuje hviezda Betelgeuse, ľavé Bellatrix, v pravom kolene svieti Rigel a v ľavom zase Saiph. Pomerne nápadná línia hviezd - Mintaka, Alnilam a Alnitak - vytvára bojovníkov opasok, na ktorom mu visí meč a práve v jeho strede môžeme pozorným okom alebo bežným ďalekohľadom vidieť slabšiu svetlú škvrnku.

„Je tam oblasť, kde vznikajú mladé nové hviezdy. Čiže ide o oblasť, kde sa tvoria nové ako keby slnečné sústavy alebo sústavy hviezd aj s novými planétami v ich okolí,“ vysvetľuje Tóth.



Súhvezdie Orion zobrazuje mýtického bojovníka – syna Poseidóna a vynikajúcej lovkyne, ktorý v jednej ruke drží štít a v druhej kyjak. Podľa starých mýtov sa na Oriona nahnevala Gaia – Matka Zem, pretože bezhlavo lovil zvieratá a vyslala naňho jedovatého škorpióna. Zaujímavosťou je, že kým súhvezdie Orion zapadá za horizont, Škorpión vychádza na oblohu – ako pripomienka ich večného súboja.