Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Vo veku 96 rokov zomrel skladateľ a muzikológ Ladislav Burlas

Na archívnej snímke Ladislav Burlas, slovenský hudobný skladateľ, muzikológ a významný predstaviteľ slovenskej filozofie hudby. Foto: TASR František Kolář

Ladislav Burlas sa narodil 3. apríla 1927 v Trnave. Študoval hudobnú vedu na FiF UK v Bratislave. V štúdiu pokračoval na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

Bratislava 12. februára (TASR) - Vo veku 96 rokov zomrel v nedeľu (11. 2.) skladateľ a muzikológ Ladislav Burlas. Pre TASR to potvrdili z Filozofickej katedry Univerzity Komenského (FiF UK) v Bratislave.

Ladislav Burlas sa narodil 3. apríla 1927 v Trnave. Študoval hudobnú vedu na FiF UK v Bratislave. V štúdiu pokračoval na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

Bol tiež riaditeľom Ústavu hudobnej vedy Slovenskej akadémie vied. V roku 1993 ho menovali za profesora pre odbor hudobné umenie. Okrem toho sa venoval aj pedagogickej činnosti. Bol tiež členom vedeckých rád vysokých škôl a iných odborných grémií.

Profil hudobného skladateľa a muzikológa Ladislava Burlasa


Ladislav Burlas sa narodil 3. apríla 1927 v Trnave. V rokoch 1946 až 1951 študoval hudobnú vedu na Filozofickej fakulte (FiF) Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. V štúdiu pokračoval v rokoch 1951 - 1955 na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Navštevoval i hodiny kompozície v triede Alexandra Moyzesa.

Na začiatku svojej kariéry sa prezentoval ako hudobný historik prácou Hudba na Slovensku v 17. storočí, neskôr sa prepracoval k Novej hudbe a akcentoval obohacovanie národného štýlu, zbaveného izolácie. Osobitne sa zaujímal o klasifikáciu hudobnej teórie ako vedeckej disciplíny.

Docentom hudobnej teórie sa stal v roku 1966. Do roku 1974 bol riaditeľom Ústavu hudobnej vedy Slovenskej akadémie vied (SAV), po jeho zrušení až do roku 1988 bol vedúcim sekcie hudobnej vedy Umenovedného ústavu SAV. Vedeckú hodnosť DrSc. získal v roku 1985 a za profesora pre odbor hudobné umenie ho menovali v roku 1993.

Burlas sa venoval aj pedagogickej činnosti, bol členom vedeckých rád vysokých škôl a iných odborných grémií. Vo funkcii dekana Fakulty múzických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici pôsobil v rokoch 2001 - 2005.

Čestný titul doctor honoris causa udelila muzikológovi 3. mája 2007 Univerzita Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre. Prezident SR Ivan Gašparovič 1. januára 2008 udelil Ladislavovi Burlasovi Pribinov kríž II. triedy za významné zásluhy o kultúrny rozvoj SR.

Hudobný skladateľ a muzikológ si prevzal 1. marca 2011 spolu s režisérom Jozefom Bednárikom aj Cenu Pavla Struassa. Ocenenie pomenované po lekárovi, filozofovi a humanistovi Pavlovi Straussovi každoročne udeľuje Kulturologická spoločnosť, katedra kulturológie a Filozofická fakulta UKF v Nitre.