Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Vtákom roka 2013 je belorítka obyčajná

Belorítka obyčajná Foto:

Ľudovo nazývané "juričky" hniezdia v blízkosti ľudí a podobne ako lastovičky, stavajú svoje hniezda na domoch a hospodárskych budovách.

Bratislava 17. februára (TASR) - Ornitológovia aj v tomto roku realizujú kampaň Vták roka, ktorá má upozorniť na ohrozenie bežného vtáčieho druhu.

Po minuloročnom včelárikovi zlatom je vtákom roka 2013 belorítka obyčajná. Ľudovo nazývané "juričky" hniezdia v blízkosti ľudí a podobne ako lastovičky, stavajú svoje hniezda na domoch a hospodárskych budovách. Patria medzi sťahovavé vtáky, ktoré sa živia hmyzom. Ich prvé jarné prílety možno očakávať už o mesiac.

"Hlavnými príčinami ohrozenia belorítok sú podobne, ako aj pri iných druhoch vtákov v mestskom prostredí zatepľovanie, počas ktorého sa zhadzujú hniezda s násadami alebo mláďatami, strata vhodných miest na stavbu hniezd kvôli zatepľovaniu a aplikácii náterov na fasády, ktoré zamedzia stavbu nových hniezd, netolerantnosť voči vtáctvu v oknách či na balkónoch kvôli špineniu, a tiež nedostatok hniezdneho materiálu na vyasfaltovaných sídliskách," povedal Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko. Belorítky ohrozujú aj náhle zmeny počasia.

Belorítka obyčajná je viazaná na osídlené prostredie. Svoje hniezda stavia na budovách, kde často vytvára kolónie niekoľkých desiatok párov. Zimuje v subsaharskej Afrike a do našich končín prilieta od druhej polovice marca, ťah vrcholí začiatkom apríla. Hniezdne obdobie je dlhé a trvá od mája do septembra. Pôvodné hniezdiská na skalných bralách sú v súčasnosti veľmi zriedkavé a väčšina populácie žije v urbanizovanej krajine.

Belorítky patria k bežne rozšíreným druhom vtákov po celom Slovensku. "K ich ochrane môže prispieť ozaj každý. Už len tolerancia k hniezdam v oknách a na balkónoch a ponechanie hniezd pomôže belorítkam vychovať potomstvo. Padajúcemu trusu z hniezd sa pritom dá ľahko zamedziť inštalovaním jednoduchej podložky pod hniezdo," poukázal Gúgh. Podotkol, že belorítky sa za to odvďačia lovom hmyzu v okolí sídiel. K ďalším možnostiam pomoci patrí aj inštalovanie umelých hniezd, vtáčích domov a veží, prípadne úprava renovovanej fasády domu.