Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Magazín

Od VTEDY do TERAZ: Začína predaj zájazdov, prejdite za Železnú oponu

Predajom zájazdov na rok 1970 začala Cestovná kancelária mládeže v pondelok 8. decembra svoju jubilejnú pätnástu sezónu, 8. decembra 1969. Foto: TASR - A. Prakeš

Teraz.sk vám prináša výber článkov z portálu Vtedy.sk, ktoré musíte vidieť.

Bratislava 12. decembra (Teraz.sk) - Jednou z charakteristických činností pracujúceho ľudu v socialistickom zriadení bolo čakanie v radoch na čokoľvek. Bolo úplne jedno či išlo o tovar za pár korún alebo drahé výrobky. A tak sa stálo v šórach od hygienických potrieb až po zájazdy... napríklad aj do Rumunska.

V pondelok 9. decembra začala Cestovná kancelária mládeže predaj zájazdov na rok 1969, 9. decembra 1968.
Foto: TASR - A. Prakeš


Predajom zájazdov na rok 1970 začala Cestovná kancelária mládeže v pondelok 8. decembra svoju jubilejnú pätnástu sezónu. Už dlhé hodiny pred otvorením CKM v Bratislave stáli stovky mládežníkov v rade a čakali na začiatok predaja. V budúcom roku poskytne CKM služby viac než 155.000 mladým ľuďom, ktorí pôjdu s 800 zájazdami do 15 štátov po sedemdesiatich trasách do 100 pobytových miest. Najpočetnejšie skupiny navštívia Bulharsko, Juhosláviu, Sovietsky zväz a Rumunsko.

Prečítajte si viac na Vtedy.sk v článku: Začína sa predaj zájazdov do zahraničia


Pod tlakom verejnosti sa rúca režim v Československu. Tisíce ľudí sa 10.decembra 1989 zišli v hlavnom meste Slovenska, aby sa vydali na Pochod priateľstva do Hainburgu. Väčšina z nich bola v západnej Európe prvýkrát.

Symbolický krok do Európy urobili 10. decembra desaťtisíce účastníkov Pochodu priateľstva ku Dňu ľudských práv, ktorý viedol z hlavného mesta SSR Bratislavy do rakúskeho mestečka Hainburg, 12.decembra 1989.
Foto: TASR - I. Rychlo


Pochod z Bratislavy do Hainburgu symbolicky otvoril Slovákom cestu to Európy. Cestu, ktorú desaťročia hatil plot z ostnatého drôtu, si prekliesnili sami. Kúsky drôtu, ktorý ľudia rozstrihali na malé kúsky, sa stali vzácnou pamiatkou na časy, kedy sme boli izolovaní od vonkajšieho sveta.