Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

SMUTNÁ SPOMIENKA: Odišli známe osobnosti, Novotná, Štědrý, Daněk

Teraz.sk prináša prehľad významných svetových osobností, ktoré nás opustili v mesiacoch október - december 2017, ilustračná kombosnímka Foto: TASR Foto: TASR
Na archívnej snímke Vladimír Renčín. Foto: Facebook - fun page Vladimír Renčín

V priebehu roka 2017 zomrelo vo svete viacero významných osobností.

Bratislava/Svet 28. decembra (TASR/Teraz.sk) – Českí speváci Karel Štědrý a Wabi Daněk, tenistka Jana Novotná, britská modelka Christine Keelerová, či francúzsky spisovateľ Jean d'Ormesson. To sú len niektorí, ktorí opustili tento svet v roku 2017.

Teraz.sk prináša chronológiu úmrtí svetových osobností za posledné tri mesiace roku 2017.

OKTÓBER



2. októbra - Vo veku 66 rokov zomrel americký rockový spevák a skladateľ Tom Petty.
Na archívnej snímke Tom Petty
Foto: TASR/AP




3. októbra - Vo veku 83 rokov zomrel Džalál Talabání, kurdský líder, ktorý sa po invázii vedenej Američanmi stal irackým prezidentom a pomáhal previesť krajinu cez roky povstania a násilností medzi náboženskými vetvami.

4. októbra - Vo veku 75 rokov zomrel český ilustrátor a karikaturista Vladimír Renčín.


5. októbra - Anne Wiazemská, vnučka svetoznámeho francúzskeho románopisca, laureáta Nobelovej ceny Francoisa Mauriaca a bývalá manželka nemenej slávneho francúzskeho filmára Jeana-Luca Godarda, zomrela vo veku 70 rokov. Rodáčka z Berlína debutovala na striebornom v snímke A čo ďalej Baltazár režiséra Roberta Bressona, avšak už čoskoro sa stala Godardovou múzou, manželkou a často obsadzovanou herečkou v jeho snímkach.

9. októbra - Vo veku 87 rokov zomrel francúzsky divadelný a filmový herec Jean Rochefort, ktorý bol aj a trojnásobným držiteľom francúzskeho filmového ocenenia César.
Na archívnej snímke Jean Rochefort
Foto: TASR/AP


- Vo veku 69 rokov zomrel bývalý salvádorský prezident Armando Calderón Sol.

11. októbra - Vo veku 89 rokov zomrel český historik a niekdajší disident Milan Otáhal.

16. októbra - Vo veku 73 rokov zomrel český hudobný publicista, hudobný producent a dramaturg festivalu Pražská jar Antonín Matzner.

17. októbra - Vo veku 39 rokov zomrel americký módny návrhár Mychael Knight.
Na archívnej snímke Mychael Knight
Foto: TASR/AP


- Vo veku 100 rokov zomrela francúzska herečka Danielle Darrieuxová, označovaná aj za veľkú dámu francúzskej kinematografie.



19. októbra - Taliansky filmový režisér Umberto Lenzi zomrel vo veku 86 rokov. Rodák z Massa Marittima v provincii Grosseto zaujal filmami o policajných témach nazývanými v Taliansku "poliziotteschi" v 70. rokoch minulého storočia.

22. októbra - Vo veku 85 rokov zomrel bývalý astronaut Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Paul Weitz, ktorý velil prvému letu raketoplánu Challenger.
Na archívnej snímke Paul J. Weitz
Foto: TASR/AP


24. októbra - Legendárny americký priekopník rokenrolu a bluesu Fats Domino, interpret songov ako Blueberry Hill, Ain't That a Shame či I'm Walkin', My Blue Heaven alebo Blue Monday, zomrel vo veku 89 rokov.



NOVEMBER



6. novembra - Poľský spisovateľ Roman Bratny, ktorého diela ako napríklad Kolumbovia ročník 20 alebo Nepokojné stopy vyšli svojho času aj v prekladoch do slovenčiny a českého jazyka, zomrel vo veku 96 rokov.

7. novembra - Vo veku 80 rokov zomrel český spevák Karel Štědrý. Populárny spevák bol spojený s divadlom Semafor a preslávil sa duetom Mám malý stan, ktorý naspieval s Waldemarom Matuškom.
Na archívnej snímke Karel Štědrý.
Foto: Youtube Screenshot


9. novembra - Americký spevák a hudobník Chuck Mosley, niekdajší frontman americkej rockovej formácie Faith No More zomrel vo veku 57 rokov.

15. novembra - Vo veku 84 rokov zomrel argentínsky laureát Oscara za filmovú hudbu Luis Enrique Bacalov.

16. novembra - Jeden z najpopulárnejších českých folkových pesničkárov, autor a pôvodný interpret neoficiálnej trampskej hymny Rosa na kolejích Wabi Daněk zomrel vo veku 70 rokov.
Na archívnej snímke Wabi Daněk
Foto: TASR/Pavel Neubauer


18. novembra - Austrálsky gitarista a spoluzakladateľ svetoznámej hardrockovej skupiny AC/DC Malcolm Young zomrel vo veku 64 rokov.

Trojnásobný turecký (rodák z Bulharska) olympijský víťaz vo vzpieraní Naim Süleymanoglu zomrel vo veku 50 rokov.

19. novembra - Vo veku 83 rokov zomrel americký zločinec Charles Manson, ktorý ako vodca vražedného kultu naviedol v roku 1969 skupinu svojich väčšinou mladých stúpencov, aby zavraždili najmenej sedem ľudí.

- Vo veku 49 rokov zomrela bývalá česká tenistka Jana Novotná. Wimbledonská šampiónka z roku 1998 podľahla ťažkej chorobe.
Na archívnej snímke Jana Novotná
Foto: TASR/AP


- Vo veku 86 rokov zomrela americká herečka a speváčka Della Reeseová.

21. novembra - Americký spevák a herec David Cassidy, ktorý patril medzi idoly tínedžeriek v 70. rokoch 20. storočia, zomrel vo veku 67 rokov.

- Vo veku 83 rokov zomrel nemecký filmový producent, herec a spisovateľ Peter Berling. Počas dlhoročnej filmovej kariéry trvajúcej niekoľko desaťročí hral Berling napríklad aj v úspešných snímkach ako Meno ruže (1986) a Gangy v New Yorku (2002).

22. novembra - Vo veku 55 rokov zomrel ruský operný spevák, barytonista Dmitrij Chvorostovskij.
Na archívnej snímke Dmitrij Chvorostovskij spolu s Vladimirom Putinom
Foto: TASR/AP




29. novembra - Bosniansky Chorvát Slobodan Praljak, ktorý v počas odvolacieho konania na Medzinárodnom trestnom tribunáli pre bývalú Juhosláviu (ICTY) po vypočutí potvrdzujúceho verdiktu vypil jed, zomrel v nemocnici v Haagu vo veku 72 rokov.

- Vo veku 77 rokov zomrel jeden z "otcov" kupónovej privatizácie - bývalý český politik, ekonóm a pedagóg Tomáš Ježek. Kupónová privatizácia sa začala v Československu uplatňovať po páde komunistického režimu pri transformácii ekonomiky na trhovú.
Na archívnej snímke Tomáš Ježek
Foto: TASR/Archív


DECEMBER



4. decembra - Vo veku 89 rokov zomrel český lekár Ivo Hána, ktorý bol spoluzakladateľom imunológie v niekdajšom Československu.

- Vo veku 75 rokov zomrela britská modelka Christine Keelerová, ústredná postava tzv. Profumovej aféry zo 60. rokov - jedného z najznámejších politických škandálov minulého storočia.
Na archívnej snímke Christine Keelerová
Foto: TASR/AP


5. decembra - Vo veku 92 rokov zomrel francúzsky spisovateľ, filozof a novinár Jean d'Ormesson. Bol tiež členom prestížnej Francúzskej akadémie. Tento 40-členný zbor je všeobecne považovaný za intelektuálnu a literárnu elitu, jeho členovia sú zvyčajne nazývaní "nesmrteľní".
Na archívnej snímke Jean d'Ormesson
Foto: TASR/AP


6. decembra - Vo veku 74 rokov zomrela na rakovinu pľúc najväčšia francúzska rocková hviezda Johnny Hallyday, vlastným menom Jean-Philippe Smet, ktorý predal viac ako 100 miliónov albumov, účinkoval v mnohých filmoch a desiatky rokov plnil športové štadióny.