Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

ODIŠLI V ROKU 2018: Slovensko sa rozlúčilo s týmito osobnosťami

Foto: TASR

Teraz.sk prináša prehľad úmrtí slovenských osobností v roku 2018.

Bratislava 15. januára (TASR) - TASR prináša výberovú chronológiu úmrtí slovenských osobností v roku 2018.

JANUÁR


4. januára - Vo veku 94 rokov zomrel v Londýne Ivan Otto Schwarz, jeden z posledných československých príslušníkov britského Kráľovského letectva (RAF) počas druhej svetovej vojny.

5. januára - Vo veku 73 rokov zomrel známy herec Marián Labuda, ktorý pôsobil v Slovenskom národnom divadle a účinkoval v desiatkach filmoch a televíznych inscenáciách. Pamätná je napríklad jeho úloha v kultovom filme Vesničko má středisková.
Z udeľovania Ceny Júliusa Satinského – Bratislavská čučoriedka v rámci Bratislavského bálu v bratislavskej Redute 30. januára 2016. Na archívnej snímke ocenený herec Marián Labuda v kategórii Osobnosťa za jedinečný prínos do divadelného a filmového umenia na Slovensku a v Čechách.
Foto: TASR/Miroslav Košírer


7. januára - Jozef Marušiak, významný prekladateľ a spisovateľ, zomrel vo veku 86 rokov.

11. januára - Vo veku 91 rokov zomrel literárny kritik, esejista, prekladateľ a vedecký pracovník Ústavu slovenskej literatúry Slovenskej akadémie vied (SAV) Jozef Bžoch.

15. januára - Vo veku 96 rokov zomrel Vladimír Černušák, prvý šéf Slovenského olympijského výboru, ktorý bol najvýraznejší slovenský športový diplomat. Členom Medzinárodného olympijského výboru (MOV) bol v rokoch 1981-2001. Po dovŕšení stanoveného vekového limitu 80 rokov sa stal od roku 2002 čestným členom MOV. Po vzniku Slovenského olympijského výboru (SOV) ho zvolili za jeho predsedu a tento post zastával sedem rokov.

15. januára - Vo veku 85 rokov zomrel evanjelický teológ a filozof Igor Kišš, zakladateľ evanjelických lýceí na Slovensku a bývalý dekan Evanjelickej bohosloveckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

16. januára - Dlhoročný člen Divadla Andreja Bagara v Nitre Vladimír Bartoň, zomrel vo veku nedožitých 70 rokov.

24. januára - Vo veku nedožitých 89 rokov zomrel významný sociológ Ján Pašiak.

29. januára - Zakladateľ a dlhoročný predseda Zboru Žilincov Miroslav Pfliegel, zomrel vo veku 71 rokov.

FEBRUÁR


2. februára - Vo veku 69 rokov zomrel dlhoročný redaktor Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Marián Ondáš, ktorý bol súčasťou rozhlasového éteru viac ako 40 rokov.

5. februára - Vo veku 86 rokov zomrel bývalý futbalista a neskôr aj významný futbalový tréner a pedagóg Ladislav Kačáni.
Na archívnej snímke Ladislav Kačáni.
Foto: TASR Martin Baumann


21. februára - Vo veku 27 rokov zavraždili investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Obeťou vraždy sa stala aj jeho snúbenica Martina Kušnírová. Polícia mŕtve telá našla v ich dome vo Veľkej Mači 26. februára 2018.
Na snímke sviečky a kvety na počesť zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny na Námestí SNP v Bratislave v utorok 27. februára 2018.
Foto: TASR - Jakub Kotian


26. februára - Vo veku nedožitých 90 rokov zomrel ekonóm, vysokoškolský pedagóg a vedec František Lipták, ktorý sa celoživotne venoval otázkam efektívneho manažmentu a systémov riadenia.

MAREC


10. marca - Bývalý poslanec KDH Pavol Minárik zomrel vo veku 60 rokov na následky dopravnej nehody, ktorá sa stala v januári 2018.
Na archívnej snímke bývalý poslanec KDH Pavol Minárik.
Foto: TASR - Martin Baumann


10. marca - Vo veku 83 rokov zomrel dlhoročný kameraman a režisér košickej televízie Bohuš Bušniak.

10. marca - Vo veku nedožitých 89 rokov zomrel žilinský herec a bábkoherec Jozef Cimbalík, ktorý počas svojho života hral vo viacerých divadlách. Jeho umeleckú činnosť ocenili viaceré inštitúcie vrátane Slovenského literárneho fondu, ministra kultúry SR alebo žilinského primátora.

10. marca - Vo veku 64 rokov zomrel riaditeľ Štátnej vedeckej knižnice (ŠVK) v Košiciach Ján Gašpar.

15. marca - Vo veku 66 rokov zomrel básnik, publicista a disident Oleg Pastier, ktorý bol v novembri 1989 jedným zo spoluzakladateľov hnutia Verejnosť proti násiliu (VPN).

18. marca - Vo veku nedožitých 75 rokov zomrel politológ, publicista a vysokoškolský pedagóg Michal Horský.

22. marca - Vo veku 68 rokov zomrel po ťažkej chorobe športový novinár a publicista Anton Zerer, ktorý ako redaktor dlhé roky pôsobil v denníku Pravda.

27. marca - Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel vo veku 69 rokov projektant, označovaný aj za otca bratislavských mostov, Miroslav Maťaščík, ktorý bol autorom projektu Mosta Apollo, rekonštrukcie Starého mosta a podieľal sa aj na projektoch Prístavného mosta a Mosta Lafranconi v Bratislave.

28. marca - Vo veku nedožitých 63 rokov zomrel bývalý dlhoročný hudobný redaktor Slovenského rozhlasu (SRo) Vladimír Brožík.

APRÍL


4. apríla - Vo veku 83 rokov zomrel literárny vedec, kultúrny historik, archivár, editor a pedagóg Michal Eliáš.

6. apríla - Vo veku 60 rokov zomrel na infarkt bývalý predseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Pavol Paška (Smer-SD).
Pavol Paška
Foto: TASR/Martin Baumann


8. apríla - Zomrel vo veku 92 rokov nestor slovenského rybárstva Ondrej Budaj.

12. apríla - Vo veku 40 rokov zomrel publicista, analytik, bývalý novinár a jeden zo zakladateľov strany NOVA Robert Žitňanský, ktorého v máji 2017 zrazilo v Bruseli auto, pričom utrpel ťažké zranenia.

12. apríla - Vo veku 83 rokov zomrel divadelný, filmový, televízny a dabingový herec Teodor Piovarči.

23. apríla - Vo veku 44 rokov zomrel spisovateľ a filmový režisér Peter Krištúfek. Bol jednou z obetí zrážky autobusu s nákladným autom na ceste z Banskej Bystrice do Zvolena pri obci Badín.
PETER KRIŠTÚFEK.
Foto: TASR/Michal Svítok


23. apríla - Po dlhej chorobe zomrel vo veku 79 rokov bývalý československý futbalový reprezentant Vladimír Weiss najstarší.

24. apríla - Vo veku 89 rokov zomrela jedna z prvých speváčok slovenskej populárnej hudby Bea Littmannová.

MÁJ


9. mája - Anna Kajabová-Peňašková, bývalá popredná sólistka Opery Slovenského národného divadla (SND), zomrela vo veku nedožitých 81 rokov.

23. mája - Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel vo veku 61 rokov dlhoročný pracovník a bývalý šéfredaktor Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) Richard Erdöfy.
Richard Erdöfy, archívna snímka.
Foto: TASR/Ivan Majerský


26. mája - Vo veku 85 rokov zomrel bývalý československý reprezentant v hádzanej a neskôr úspešný a uznávaný tréner Ján Kecskeméthy, člen Siene slávy Slovenského zväzu hádzanej (SZH).

28. mája - Profesor Ján Pišút, vedec a minister školstva SR v rokoch 1990–1992, zomrel vo veku 79 rokov.
Vysokoškolský pedagóg Prof. RNDr. Ján Pišút, portrét.
Foto: TASR - Miroslav Košírer


29. mája - Vo veku 79 rokov zomrel bývalý rektor Trnavskej univerzity (TU) Peter Blaho.

31. mája - Vo veku nedožitých 67 rokov zomrela po ťažkej chorobe viacnásobne ocenená dlhoročná redaktorka a publicistka RTVS Gabriela Horečná.

JÚN


11. júna - Vo veku 93 rokov zomrel významný slovenský krasokorčuliarsky činovník Ivan Mauer. V rokoch 1944 – 1956 bol 12-násobný majster Slovenska. Ešte úspešnejší bol potom ako tréner. V Bratislave viedol od roku 1956 legendárneho Karola Divína.

16. júna - Vo veku 85 rokov zomrel významný slovenský teatrológ Ladislav Lajcha. Stál pri počiatkoch Divadelného ústavu v Bratislave, v ktorom pracoval po väčšinu svojho profesionálneho života.

26. júna - Vo veku 71 rokov zomrel hudobník Fedor Frešo, ktorý patril k najvýraznejším osobnostiam rockovej scény. Stál pri zrode legendárnej slovenskej skupiny Collegium musicum a spolu s Mariánom Vargom patril k jej stálym členom.

30. júna - Významný slovenský jazykovedec, nestor systematického výskumu vlastných mien na Slovensku a dlhoročný pracovník Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra Slovenskej akadémie vied (SAV) Milan Majtán, zomrel vo veku 84 rokov.

JÚL


8. júla - Vo veku 81 rokov zomrel vojenský historik Vojtech Dangl, ktorý napríklad založil vedecký časopis Vojenská história, kde až do svojich posledných dní pôsobil ako podpredseda redakčnej rady. Medzi jeho najznámejšie diela patrí sedem zväzkov Vojenských dejín Slovenska.

10. júla - Vo veku 92 rokov zomrel jeden zo zakladateľov a dlhoročný sólista Opery Štátneho divadla (ŠD) Košice Július Regec.

13. júla - Vo veku 76 rokov zomrel horolezec a tréner Ivan Fiala, ktorý horolezecky pôsobil okrem Európy v 15 expedíciách na piatich kontinentoch sveta. Je prvým slovenským pokoriteľom himalájskej osemtisícovky.

22. júla - Vo veku 75 rokov zomrel po ťažkej chorobe Milan Katunský, dlhoročný redaktor podnikových novín Oceľ východu. Na ich stránkach sa ako zanietený športovec a dlhé roky aktívny basketbalista venoval športu.

AUGUST


1. augusta - Vo veku 84 rokov zomrela Mária Orgonášová, dlhoročná prezidentka Asociácie organizácií zdravotne postihnutých občanov (AOZPO) SR.

4. augusta - Vo veku 75 rokov zomrel herec, dlhoročný člen Činohry Slovenského národného divadla Stano Dančiak, známy napríklad z filmov Zločin slečny Bacilpýšky, Skrytý prameň, Sebechlebskí hudci, Rivers of Babylon alebo Dážď padá na naše duše.
Z poslednej poslednej rozlúčky s členom Činohry SND Stanom Dančiakom v novej budove SND 13. augusta 2018 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


7. augusta - Bývalý slávny hokejista Stan Mikita zomrel vo veku 78 rokov. Narodil sa v slovenskej obci Sokolče ako Stanislav Gvoth. Všetkých 22 sezón v NHL odohral za Chicago Blackhawks. Je historický líder klubu v počte odohraných zápasov (1394), bodov (1467) aj asistencií (926). V roku 1961 sa radoval zo zisku Stanleyho pohára.
Stan Mikita v drese VSŽ Košice počas prípravného zápasu so Smrečinou Banská Bystrica. VSŽ zvíťazili 9:1.Mikita strelil 4 góly. Vedľa neho stojí tréner Štemprok, 9. augusta 1967 v Košiciach.
Foto: TASR/Gabriel Bodnár


15. augusta - Vo veku 92 rokov zomrel akademický maliar Ondrej Ivan.

26. augusta - Zomrel vo veku 80 rokov bývalý úspešný cyklista Juraj Miklušica, ktorý spolu s Dušanom Škvareninom reprezentoval Československo v tandemoch na olympijských hrách v Ríme (1960).

28. augusta - Vo veku 67 rokov zomrel bývalý cyklista Pavel Záhora, niekdajší predseda Slovenského zväzu cyklistiky.

SEPTEMBER


5. septembra - Vo veku 77 rokov zomrel prvý minister obrany samostatnej SR Imrich Andrejčák.
Na archívnej snímke Imrich Andrejčák.
Foto: TASR - Ivan Majerský


6. septembra - Vo veku 63 rokov zomrel bývalý asistent reprezentačných výberov Slovenska mužov a žien v hádzanej Ján Hianik. V roku 1995 bol asistent trénera pri reprezentačnom družstve mužov, v období od roku 2011 do 2011 zasa pri družstve žien. Ako hráč získal v roku 1988 titul majstra Československa s tímom ČH Bratislava.

9. septembra - Vo veku 81 rokov zomrel dlhoročný rozhlasový herec Vladimír Minarovič. Poslucháči sa s jeho hlasom mohli stretávať viac ako 40 rokov v rozhlasových hrách, rozprávkach, dramatických a životopisných pásmach, ale aj pri prednese poézie.

11. septembra - Vo veku nedožitých 63 rokov zomrel dlhoročný člen umeleckého súboru Bábkového divadla v Košiciach (BDK) František Dolejší.

24. septembra - Populárna speváčka Jana Kocianová zomrela po ťažkej chorobe vo veku 72 rokov.
JANA KOCIANOVÁ.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


OKTÓBER


3. októbra - Vo veku 60 rokov zomrel dlhoročný televízny redaktor Milan Matušinský.

3.októbra - Vo veku 98 rokov dlhoročná sólistka Opery Slovenského národného divadla (SND) Štefánia Hulmanová.

8. októbra - Vo veku nedožitých 77 rokov zomrel dlhoročný vedecký pracovník a riaditeľ Ekonomického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) Milan Šikula.

23. októbra - Vo veku nedožitých 70 rokov zomrel po ťažkej chorobe rozhlasový redaktor a dlhoročný vedúci Odbornej redakcie náboženského vysielania Slovenského rozhlasu Pavel Gabriš.

NOVEMBER


10. novembra - Vo veku nedožitých 65 rokov zomrel slovenský herec Marián Geišberg.
Smútočná rozlúčka s hercom Mariánom Geišbergom v Slovenskom národnom divadle v Bratislave 18. novembra 2018.
Foto: TASR - Jakub Kotian


26. novembra - Vo veku 88 rokov zomrela osobnosť slovenskej a košickej opery, operná speváčka, režisérka a pedagogička Božena Hanáková.

DECEMBER


12. decembra – Vo veku 78 rokov zomrela dlhoročná rozhlasová a televízna redaktorka Uršula Szabadošová. Ako hudobná redaktorka vyberala hudbu do magazínov, literárno-dramatických relácií, vrátane zábavníkov Maratón či Superšopa.

17. decembra - Vo veku 92 rokov zomrela akademická maliarka, spisovateľka, publicistka a nositeľka ceny Fra Angelico Eva Trizuljaková.

18. decembra - Vo veku 70 rokov zomrel spisovateľ Lajos Grendel, významný predstaviteľ maďarskej literatúry na Slovensku.

21. decembra - Vo veku 81 rokov zomrel historik a spisovateľ Pavel Dvořák. Napísal vyše 20 kníh, tisícky článkov, nakrútil asi sto televíznych filmov a rozhlasových relácií.

24. decembra - Druhý najlepší slovenský futbalista storočia Jozef Adamec zomrel vo veku 76 rokov.
Jozef Adamec (na kombosnímke).
Foto: Teraz.sk


30. decembra - Vo veku 84 rokov zomrel v Bratislave televízny a filmový režisér Vido Horňák.