Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Magazín

Vyberte si matrac podľa tvaru vášho tela

Ilustračné foto Foto: Scott-lee / Shutterstock.com

Výber nového matraca sa môže zdať zdĺhavý. Existuje niekoľko druhov – mäkšie, tvrdšie, s penami z rôznych látok alebo v rôznych rozmeroch.

Bratislava 15. januára (OTS) - Vedeli ste, že ten správny matrac si môžete vybrať aj na základe tvaru vášho tela? Každý z nás má inú postavu a vyhovuje mu iný typ matraca.

Vybrať si správny matrac je kľúčové pre náš každodenný spánok. Matrac, ktorý vyhovuje vám, nemusí vyhovovať vašim deťom a naopak. Práve preto je namieste zamyslieť nad tým, ako vie tvar nášho tela ovplyvniť výber matraca.

Aké poznáme tvary tela?

Poznáme ich niekoľko. Medzi tie najzákladnejšie patria tvary:
a) zakrivený tvar (hruška, jablko, trojuholník)
Ľudia s zakrivenou postavou majú častokrát nepomer medzi ramenami a bokmi. Takéto telo má akoby „medzery,“ ktoré sú najvýraznejšie pri spaní na boku. Preto je veľmi vhodné vybrať matrac, ktorý podporí správny tvar chrbtice. Malo by ísť o matrac, ktorý bude mať pevné podporné vrstvy.

b) priemerný tvar (presýpacie hodiny)
Pri priemernom tvare ľudského tela, pri ktorom sú roviny tela viac menej vyrovnané, preto nie je potrebný matrac, ktorý pomôže s rozložením hmotnosti. Zároveň nemusí ísť o matrac, ktorý unesie normálnu hmotnosť, na rozdiel od tvaru spomenutého nižšie. Ideálne matrace sú tie, ktoré v sebe kombinujú hrubšie a tenšie vrstvy.

c) plochý/rovný tvar (obdĺžnik)
Ľudia s atletickejšou postavou alebo deti nevyžadujú matrac, ktorý sa bude nejako zvlášť zaoberať ich hmotnosťou. Osoba s malou hmotnosťou potrebuje tenkú a pohodlnú vrchnú vrstvu.

Aký typ matraca je vhodný pre daný typ tela?

Pružinové matrace
Tento typ matracov má pevnejšiu oporu vďaka skrytým cievkam. Pre ľahších ľudí by mohol byť matrac pritvrdý, najmä ak chcú spať na boku. Ideálny je pre ťažších ľudí.

Matrace s pamäťovou penou
Tieto matrace sú ideálne pre všetkých, ktorých trápia problémy s kĺbami. Na rozdiel od pružinového matraca ide o model, ktorý sa prispôsobí vášmu telu. Inými slovami – matrac vás nikde netlačí.

Matrace s kombináciou oboch – pružiny a peny
Kvalitné hybridné matrace v sebe spájajú to najlepšie z predchádzajúcich dvoch. Ideálne sú pre tých ľudí, ktorí preferujú tvrdšie matrace, v ktorých cítia podporu, no zároveň potrebujú určitý stupeň mäkkosti kvôli svojim kĺbom.

Na čo by ste ešte mali myslieť?

Ak si vyberáte matrac podľa tvaru vášho tela, nezabudnite zvážiť aj svoju výšku a hmotnosť. Rovnako je dôležitá aj podpora. Podporiť konkrétne časti tela (ramená, chrbát) viete aj vďaka správne zvolenému matracu. Nezabudnite si ani zmerať posteľ, aby ste vedeli zvoliť správnu veľkosť. Na záver už len dodáme, že výber nového matracu vám zaberie viacej času. Avšak za komfortný spánok v najbližších desiatich rokoch vám to určite stojí!