Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Magazín

Vychádza monografia slávneho skladateľa Žít - Karel Svoboda

Karel Svoboda, český skladateľ. Foto: TASR

Obsiahla obrazová monografia predstavuje Karla Svobodu ako človeka úplne oddaného svojej práci, ktorý si však zároveň dokázal vychutnávať život plnými dúškami a nepokazil žiadnu zábavu.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Na pulty českých a slovenských kníhkupectiev prichádza 22. novembra výpravná obrazová monografia Žít - Karel Svoboda. Zložité osudy slávneho skladateľa v nej jedinečným spôsobom spracoval jeho syn Petr Svoboda, ktorý svoje spomienky doplnil aj desiatkami unikátnych fotografií. Mnohé z nich sú publikované vôbec prvýkrát. Okrem Petra Svobodu zaspomína v knihe na geniálneho, aj keď svojrázneho skladateľa celý rad ďalších osobností, ktoré obraz umelca dokonale dotvárajú. TASR o tom informoval manažér Jan Adam.

Karel Svoboda - nadaný skladateľ, neúnavný hitmaker, ktorý svojou hudbou dokázal dobyť svet. Ostali po ňom stovky nádherných piesní - Lady Carneval, Depeše, Včelka Mája alebo Čau, lásko. Zložil hudbu k desiatkam filmov a seriálov u nás aj v zahraničí - Tři oříšky pro Popelku, Návštěvníci alebo Cirkus Humberto. Preslávil sa tiež podmanivými muzikálmi na čele s muzikálom Dracula.

Obsiahla obrazová monografia predstavuje Karla Svobodu ako človeka úplne oddaného svojej práci, ktorý si však zároveň dokázal vychutnávať život plnými dúškami a nepokazil žiadnu zábavu. Odkrýva veľa zaujímavostí o jeho živote, detstve, ceste na vrchol, o šťastnom rodinnom zázemí aj nesmierne smutnom konci. Hovorí o zložitom vzniku Karlovho nahrávacieho štúdia i rekonštrukcii vily v Jevanoch, kde si vybudoval svoj súkromný raj a tvorivý priestor, o večierkoch, ktoré sa končili až nadránom.

Kniha približuje osobnosť Karla Svobodu i v exkluzívnych spomienkach jeho blízkych spolupracovníkov a priateľov, z nich viacerí sa tiež zapísali do dejín českej kultúry, sú nimi Karel Gott, Daniel Hůlka, Marta Kubišová, Eva Pilarová alebo Helena Vondráčková.

Karel Svoboda spoluurčoval dianie československej kultúry po viac desaťročí, spolu zakladal prvú beatovú kapelu Mefisto, ako skladateľ sa podieľal na zrode hviezd slávneho divadla Rokoko, jeho piesne trikrát zazneli na hudobnom festivale v Rio de Janeiro Zlatý kohút. Presadil sa v Západnom Nemecku ako skladateľ filmovej a seriálovej hudby, postavil si prvé súkromné hudobné štúdio v Československu.

Publikácia je určená nielen fanúšikom a obdivovateľom tejto neprehliadnuteľnej osobnosti českej hudobnej scény, ale aj všetkým, ktorí sa chcú dozvedieť niečo o zložitej dobe, v ktorej Karel Svoboda, jeho rodina, priatelia a kolegovia žili.