Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

VIDEO: Zatmenie Slnka vyvolalo cestovnú horúčku v USA

Mesiac zakrýva Slnko počas zatmenia 21. augusta 2017 v Redmond, štát Oregon. Foto: TASR/AP

Úplné zatmenie je pozorovateľné len v približne sto kilometrov širokom páse tiahnucom sa naprieč krajinou.

Washington 21. augusta (TASR/TERAZ.sk) - V Spojených štátoch amerických sa začalo úplné zatmenie Slnka, ktoré je po prvý raz po 99 rokoch možné pozorovať od pobrežia k pobrežiu tejto krajiny.

Prírodný úkaz vyvolal cestovnú horúčku, keďže úplné zatmenie je pozorovateľné len v približne sto kilometrov širokom páse tiahnucom sa naprieč krajinou. Vo zvyšku USA ľudia uvidia len čiastočné zatmenie. Spravodajská televízia NBC upozornila, že dovolenky a prestávky v práci, ktoré si ľudia berú, vyjdú krajinu poriadne draho.




"Znížená produktivita bude stáť ekonomiku takmer 700 miliónov dolárov. V priemere vymešká každý Američan z práce 20 minút," uviedla NBC.

Vrásky na čele spôsobilo zatmenie Slnka nielen zamestnávateľom či ekonómom, ale aj elektrikárom v Kalifornii. Tento slnečný štát produkuje takmer polovicu všetkej slnečnej energie v krajine. Len čiastočná strata slnečného žiarenia tak znamená značný pokles v dodávke elektriny, informovala verejnoprávna rozhlasová stanica NPR.



"Bolo to pravdepodobne najviac práce, ktorú sme museli urobiť v prípravách na trojhodinovú udalosť," povedal pre rozhlas manažér z firmy spravujúcej rozvodnú sieť o prípravách na dnešný výpadok slnečného žiarenia.

Výhodu majú astronauti na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), ktorí prírodný úkaz uvidia až trikrát. Pripomenula to spravodajská televízia Fox News. ISS obletí zem za 90 minút a zatmenie potrvá vyše štyri hodiny. Začalo sa o 10.15 h miestneho času v štáte Oregon a skončí sa o 14.49 h miestneho času v štáte Južná Karolína.



Astronauti najprv uvidia čiastočné zatmenie, keď budú prelietavať ponad západné pobrežie USA. Po druhý raz ho uvidia sponad Kanady a do tretice budú prelietavať ponad východné pobrežie. Zatmenie vďaka fotoaparátom so špeciálnym vybavením aj nafotia.

Jedinečné zábery má v pláne získať aj Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Tím vedcov absolvuje let, ktorý bude sledovať tieň Mesiaca, ako sa pohybuje naprieč krajinou. Vďaka tomu budú môcť pozorovať úplné zatmenie Slnka viac než sedem minút.

Lietadlá budú vybavené stabilizovaným teleskopom a vedci majú v pláne detailné pozorovanie koróny Slnka a teplôt na Merkúre, informovala verejnoprávna rozhlasová stanica NPR s tým, že výsledkom by mali byť vôbec prvé termálne zábery Merkúra a odpovede na otázky o atmosfére Slnka.