Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Symbolom Dňa výskumu rakoviny je snežienka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Hlavné posolstvo dňa vyjadrovala od začiatku výzva: "Podporte výskum rakoviny, podporíte šancu na včasné zistenie ochorenia aj jeho lepšiu liečbu."

Bratislava 7. marca (TASR) - Panelovú diskusiu na tému "Prevencia a liečba rakoviny - skutočnosť a perspektíva" pripravila Nadácia Výskumu rakoviny (NVR) pri príležitosti Dňa výskumu rakoviny, ktorý pripadá na 7. marca. Hlavné posolstvo dňa vyjadrovala od začiatku výzva: "Podporte výskum rakoviny, podporíte šancu na včasné zistenie ochorenia aj jeho lepšiu liečbu."

Ako uviedla NVR na svojej webovej stránke, po dlhom čase sa aj na Slovensku rozbiehajú preventívne opatrenia formou skríningových programov vybraných typov nádorového ochorenia. Čo sa týka primárnej prevencie, teda vedomého vyhýbania sa potenciálne škodlivým vplyvom, spoločnosť je stále konfrontovaná s príťažlivosťou a akceptáciou všetkých neduhov konzumného životného štýlu, zdôraznila NVR.

V duchu kampane Svetového dňa proti rakovine - viesť stály dialóg a diskusiu o kľúčových problémoch - sa na Deň výskumu rakoviny 7. marca stretnú aktéri, ktorí reprezentujú široké spektrum odborností a pozícií v súvislosti s nádorovou chorobou. V prvej časti panelovej diskusie sú zaradení tí, ktorí majú osobne a profesijne k rakovine bližšie, v druhej časti dostanú priestor tí, ktorí majú zodpovednosť v rozhodovacích procesoch, teda môže uľahčovať život prvej skupine, priblížila NVR. Viac informácií o panelovej diskusii si možno pozrieť na: www.sss421.sk

S iniciatívou vyhlásiť 7. marec za Deň výskumu rakoviny prišla NVR v roku 2007, aby upozornila na priority a potenciál moderného onkologického výskumu. Symbolom tohto dňa je snežienka. "Svojím úsilím pripomína slovenský onkologický výskum, ktorý napriek ťažkostiam, problémom a stálemu nedostatku financií, krok za krokom prináša nové poznatky, ktoré pomáhajú víťaziť nad rakovinou," uviedla NVR.

Osobitný deň venovaný onkologickému výskumu má dva hlavné zámery. Ukázať pacientom a ich rodinným príslušníkom, v čom konkrétnom im výskum pomáha, ako aj presvedčiť lekárov, že ich spolupráca na výskume je nevyhnutná pre ďalšie napredovanie v boji s rakovinou.

Nadácia Výskum rakoviny je nezisková organizácia, ktorá vznikla v roku 1993. Jej hlavným cieľom je podporovať a propagovať výskum nádorových ochorení na všetkých úrovniach: základný, translačný a klinický s cieľom využiť výsledky v medicínskej praxi. Aktivity nadácie prispievajú k tomu, aby sa nádorové ochorenia stali opakovane liečiteľné a aby laická aj odborná verejnosť akceptovala onkologickú vedu a výskum ako neoddeliteľnú súčasť boja proti rakovine, zdôraznila NVR.