Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Viac ako dve tretiny žien na svete veria, že skĺbia prácu aj súkromie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vyše polovica respondentov, teda mužov aj žien, priznala, že v minulosti odmietli pracovnú ponuku, lebo sa obávali jej dopadu na rovnováhu medzi prácou a súkromím.

Bratislava 8. marca (TASR) – Viac ako dve tretiny pracujúcich žien na celom svete veria, že dokážu uspieť v pracovnom aj v súkromnom živote. Možnosť skĺbenia kariéry a súkromia je dokonca taká dôležitá, že mnohé sa pri výbere práce v prvom rade zamierajú na rovnováhu medzi týmito dvoma oblasťami života. Vyplýva to z celosvetového prieskumu spoločnosti Accenture.

Vyše polovica respondentov, teda mužov aj žien, priznala, že v minulosti odmietli pracovnú ponuku, lebo sa obávali jej dopadu na rovnováhu medzi prácou a súkromím. Práve toto kritérium sa umiestnilo na prvom mieste pri definovaní úspešnej kariéry a za sebou nechalo peniaze, uznanie a nezávislosť pri rozhodovaní.

"Zamestnanci v priebehu svojej kariéry opätovne prehodnocujú svoju definíciu úspechu," zhodnotil Adrian Lajtha zo spoločnosti Accenture. Z prieskumu tiež vyplýva, že technológie hrajú dôležitú úlohu pri dosahovaní rovnováhy medzi prácou a súkromím. Viac ako tri štvrtiny opýtaných súhlasili, že im súčasné technológie poskytujú vyššiu flexibilitu pri organizácii práce.

Pritom 80 percent uviedlo, že flexibilný pracovný harmonogram je extrémne alebo veľmi dôležitý pre dosiahnutie rovnováhy medzi prácou a osobným životom. No na druhej strane, až 70 percent respondentov si myslí, že vďaka novým technológiám im práca zasahuje aj do ich súkromného života.