Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Zomrel vojnový spravodajca a fotoreportér Malcolm W. Browne

Na archívnej snímke z 14. decembra 1963 Malcolm Browne pózuje pred svojou fotografiou horiaceho vietnamského budhistického mnícha, s ktoru získal cenu World Press Photo v Haagu. Foto: TASR/AP

Bol autorom známej fotografie budhistického mnícha, ktorý sa v roku 1963 podpálil v juhovietnamskom Saigone.

New York 28. augusta (TASR) - Americký fotoreportér Malcolm W. Browne, autor známej fotografie budhistického mnícha, ktorý sa v roku 1963 podpálil v juhovietnamskom Saigone, zomrel v pondelok v noci po 12-ročnom zápase s Parkinsonovou chorobou v nemocnici v New Hampshire. Mal 81 rokov, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na jeho manželku.

Browne pracoval mnoho rokov ako spravodajca práve pre AP, a to aj počas vietnamskej vojny. V júni 1963 reagoval na telefonát z budhistického kláštora v Saigone, ktorý avizoval "dôležitú udalosť" v konkrétnej lokalite. Tou sa ukázal byť protest mnícha, ktorého jeho sprievodcovia poliali horľavinou, aby sa následne podpálil. Na rozdiel od mnohých kolegov Browne túto informáciu nepodcenil a ako jediný zahraničný novinár nechýbal na mieste protestnej akcie. Jeho fotografia následne obletela svet a podľa vlastných slov šokovala i vtedajšieho prezidenta USA Johna F. Kennedyho.