Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Zomrela známa spisovateľka, laureátka Ceny Georga Büchnera

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Kronauerová sa narodila v 29. decembra 1940 v Essene. Známa je napríklad vďaka románom Teufelsbrück (2003) či Verlangen nach Musik und Gebirge (2004).

Hamburg 23. júla (TASR) - Vo veku 78 rokov zomrela nemecká spisovateľka Brigitte Kronauerová, ktorá v roku 2005 získala Cenu Georga Büchnera, najvýznamnejšie nemecké literárne ocenenie. Informovalo o tom v utorok vydavateľstvo Klett-Cotta, v ktorom spisovateľkine knihy vychádzali, píše agentúra DPA.

Vydavateľstvo uviedlo, že Kronauerová skonala po dlhom boji s vážnou chorobou. Spisovateľku vo svojom vyhlásení označilo za "vysoko oceňovanú autorku, ktorá vo vydavateľstve zanechá stopu".

Kronauerová sa narodila v 29. decembra 1940 v Essene. Známa je napríklad vďaka románom Teufelsbrück (2003) či Verlangen nach Musik und Gebirge (2004) alebo pre zbierku poviedok Die Tricks der Diva (2004).

Cenu Georga Büchnera, najvýznamnejšie nemecké literárne ocenenie dotované sumou 40.000 eur, získala v roku 2005.

Toto ocenenie nesie meno nemeckého dramatika a revolucionára z prvej polovice 19. storočia. Každoročne ho na jeseň udeľujú v Darmstadte literátom alebo publicistom z nemecky hovoriacich krajín, ktorí na seba osobitne upozornili a podstatnou mierou sa podieľali na aktuálnom kultúrnom živote.

Medzi prominentných nositeľov tohto ocenenia, udeľovaného od roku 1923, patria Heinrich Böll, Friedrich Dürrenmatt, Erich Kästner, Max Frisch, Günter Grass, George Tabori či Wolf Biermann.