Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia M.R.Štefánik

A. Danko otvoril výstavu k 100. výročiu úmrtia M. R. Štefánika

Na snímke predseda NR SR Andrej Danko počas otvorenia výstavy venovanej 100. výročiu tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika s názvom Veriť, milovať, pracovať vo vestibule Národnej rady Slovenskej republiky 10. mája 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Výstava pozostáva z fondov Parlamentného archívu, FZ ČSFR, Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky, ale aj zo zapožičanej zbierky zo Slovenského národného múzea.

Bratislava 10. mája (TASR) - Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) otvoril v piatok výstavu venovanú 100. výročiu tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika s názvom Veriť, milovať, pracovať. Výstava je inštalovaná vo vestibule Národnej rady SR.

"Slováci takú osobnosť, akou bol Milan Rastislav Štefánik, vo svojom čele potrebovali. Osobnosť, ktorá bola komplexná, bol človekom, ktorý mal dvere otvorené, a to najmä preto, že bol všade bezprostredný. ...Bol človek, ktorý bol v spoločnosti a v kolektíve veľmi rýchlo obľúbený. Nadväzoval známosti, ktoré potom prispeli k tomu, že mohla vzniknúť Československá republika. O jeho charizme, ľudskosti svedčí aj to, že dokázal presvedčiť množstvo ľudí, ktorí mohli žiť v komforte ďalej, aby išli v rámci légií bojovať za Československú republiku," pripomenul Danko. Zároveň vyzdvihol Štefánika ako osobnosť, ktorá išla za svojím cieľom a rozvíjala všetky svoje danosti, napríklad vojenské schopnosti, ale aj schopnosti v oblasti vedy.



Výstava pozostáva z fondov Parlamentného archívu, Federálneho zhromaždenia Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky, Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky, ale aj zo zapožičanej zbierky zo Slovenského národného múzea. "Urobili sme tu malú výstavu, kde vidíte aj prehľad jeho života, pamiatky a veci, ktoré ho pripomínajú," priblížil šéf parlamentu.