Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia M.R.Štefánik

Cestu na mohylu na Bradle krášli obnovená aleja

Na archívnej snímke mohyla Milana Rastislava Štefánika na Bradle Foto: TASR

Minulý rok bolo vysadených 60 čerešní a tento rok pribudlo zostávajúcich 40, aby ich počet bol presne 100 v rámci pietnej spomienky na 100. výročie úmrtia Štefánika, uviedol primátor mesta Ciran.

Brezová pod Bradlom 6. mája (TASR) - V rámci 100. výročia úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika mesto Brezová pod Bradlom vysadilo na ceste, ktorou sa ide na mohylu na Bradle, čerešňovú aleju. TASR o tom informoval primátor mesta Jaroslav Ciran.

Výsadba bola realizovaná na Bradlianskej ulici, ktorá vedie k Mohyle generála M. R. Štefánika. "Pôvodná aleja z čerešní už bola v zlom zdravotnom stave. Preto sme minulý rok začali s obmenou. Odstránili sa staré a choré čerešne a začala sa výsadba novej. Minulý rok bolo vysadených 60 čerešní a tento rok pribudlo zostávajúcich 40, aby ich počet bol presne 100 v rámci pietnej spomienky na 100. výročie úmrtia generála Štefánika," uviedol Ciran.

Mestské zastupiteľstvo (MsZ) neschválilo financie na tento projekt, musel sa nájsť iný zdroj financovania. "Napriek zamietavému postoju zastupiteľstva som hľadal možnosti, ako ešte tento rok dokončiť výsadbu, keďže na budúci by to už nemalo symboliku. Napadol mi projekt 'Kúp si svoju čerešňu', pri ktorom si záujemcovia mohli virtuálne kúpiť strom v novovznikajúcej aleji," doplnil poslanec MsZ v Brezovej pod Bradlom Ivan Bzdúšek.

"Návrh virtuálne odpredať čerešne sa na mestskom úrade stretol s pozitívnou reakciou. Počas mesiaca apríl sa čerešne predali nielen občanom mesta, ale strom si virtuálne kúpili aj obyvatelia iných miest. Tento projekt tak môžeme považovať za úspešný," informoval primátor.