Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia M.R.Štefánik

RTVS odvysiela SK Dejiny venované M. R. Štefánikovi

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Pozícii osobnosti M. R. Štefánika v slovenských dejinách, ako aj najnovším výskumom v zahraničných archívoch, sa podľa informácií RTVS budú venovať historici a odborníci vo štvrtok 25. apríla.

Bratislava 4. apríla (TASR) – RTVS pripravuje špeciálny televízny program venovaný Milanovi Rastislavovi Štefánikovi pri príležitosti 100. výročia jeho úmrtia. Prvým špeciálnym titulom budú SK Dejiny 4. a 25. apríla o 22.25 h na Dvojke. TASR o tom informovala PR manažérka RTVS Silvia Turnerová.

„Rovnako ako život tohto velikána považujem za fascinujúci aj takpovediac jeho druhý život, využívanie jeho mena a étosu. Štefánikov odkaz si prisvojovali a odmietali rôzne politické sily, jeho kult a obraz sa dostal aj do viacerých druhov umenia, čo bude takisto súčasťou SK Dejín," priblížil moderátor Ľubomír Bajaník.

Vo štvrtok sa bude s hosťami relácie venovať najmä obdobiu Štefánikovho vysokoškolského štúdia a jeho prerodu z vojaka francúzskej armády na jedného z troch čelných predstaviteľov československého odboja. Hosťami budú Michal Kšiňan z Historického ústavu SAV, Vojtech Rušín z Astronomického ústavu SAV a Juraj Babják z Katedry všeobecných dejín Filozofickej fakulty UK.

Pozícii osobnosti M. R. Štefánika v slovenských dejinách, ako aj najnovším výskumom v zahraničných archívoch, sa podľa informácií RTVS budú venovať historici a odborníci vo štvrtok 25. apríla. V relácii budú diskutovať Peter Macho z Historického ústavu SAV, Matúš Valihora z Múzea D. S. Jurkoviča v Brezovej pod Bradlom a Michal Kšiňan z Historického ústavu SAV.

Rok 2019 vyhlásila vláda SR za Rok M. R. Štefánika. Ako uviedla Turnerová, RTVS sa bude jeho osobnosti venovať vo viacerých programoch. Dvojka okrem diskusných relácií SK Dejiny a Večera s Havranom ponúkne aj viacero dokumentárnych i filmových titulov z archívu.

RTVS sa ako koproducent podieľala na vzniku nového dvojdielneho dokumentu Milan Rastislav Štefánik, ktorý v premiére odvysiela Dvojka, a trojdielnej série Mohyla, ktorú premiérovo uvedie Jednotka.