Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia M.R.Štefánik

SERIÁL: Jediná socha M. R. Štefánika v Nitre sa nachádza na letisku

Na snímke socha Milana Rastislava Štefánika na letisku v Nitre - Janíkovciach 8. mája 2019. Foto: TASR Henrich Mišovic

Socha bola osadená na nitrianskom letisku v máji 2016. Autorom diela je sochár Ján Svítek. 

Nitra 8. mája (TASR) – V meste Nitra sa napriek dlhoročnému úsiliu členov Spoločnosti Milana Rastislava Štefánika nenachádza ani jedna Štefánikova socha. Aj preto dala spoločnosť Aero Slovakia v spolupráci s Aviatik Klubom z vlastných zdrojov vyhotoviť sochu generála Štefánika, ktorú umiestnili v areáli letiska v Nitre-Janíkovciach.

„Mrzí ma, že socha Milana Rastislava Štefánika nie je v celej Nitre. Preto sme sa rozhodli, že si uctíme generála Štefánika aspoň na letisku, a veríme, že raz sa nám podarí v spolupráci s mestom Nitra osadiť jeho sochu aj v centre mesta,“ povedal Viliam Miklík zo spoločnosti Aero Slovakia.

Socha bola osadená na nitrianskom letisku v máji 2016. Autorom diela je sochár Ján Svítek. Sochu, na ktorej pracoval takmer rok, vytvoril z pieskovca, ktorý doviezol z okolia Banskej Bystrice. „Najskôr vytvoril bustu, podľa nej reliéf. Súčasťou sochy je aj časť gondoly z lietadla, v jej zadnej časti sú zasa znázornené polámané krídla a vrtuľa,“ skonštatoval Miklík. Samotný sochár sa pri znázornení podoby generála inšpiroval filmom so Štefánikom. „Chcel som, aby bola zachovaná autentická podoba generála Štefánika, pretože z väčšiny fotografií ho poznáme už vyretušovaného,“ povedal Svítek.