Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia M.R.Štefánik

Spomienku na M.R. Štefánika oživí aj prelet historických lietadiel

Na snímke Mohyla Milana Rastislava Štefánika. Foto: TASR - Vladimír Miček

Slávnosť sa predpoludním začne fakľovým pochodom, ktorý symbolizuje životnú púť Štefánika.

Brezová pod Bradlom 4. mája (TASR) - Prelet súčasnej a historickej leteckej techniky v sobotu oživí Celonárodnú spomienkovú slávnosť pri príležitosti 100. výročia tragickej smrti gen. M. R. Štefánika. Slávnostná spomienka sa uskutoční na Mohyle M. R. Štefánika na Bradle.

S príhovormi na slávnosti vystúpia traja najvyšší ústavní činitelia, prezident SR Andrej Kiska, predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) a predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD).

Slávnosť sa predpoludním začne fakľovým pochodom, ktorý symbolizuje životnú púť Štefánika. V rámci oficiálnej časti sa uskutoční akt položenia vencov k Mohyle na Bradle a delostrelecké salvy. Na železničnej stanici v Brezovej pod Bradlom pristavia v rámci sprievodných podujatí na celý deň aj historický légiovlak z rokov 1918 - 1920. V programe vystúpia aj folklórny súbor Brezová, Orchester ľudových nástrojov RTVS či Jana Kirschner.

O ďalších sprievodných akciách informuje na svojom webe Ministerstvo kultúry (MK) SR, ktoré spolu s Ministerstvom obrany (MO) SR a mestom Brezová pod Bradlom slávnosť organizuje.