Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia MS v hokeji 2017

VIDEO: Kohút reaguje na Cígera so Švehlom: Mali by upokojiť emócie

Na snímke prezident SZĽH Martin Kohút. Foto: TASR - Pavel Neubuaer

Prezident hokejového zväzu zareagoval na ostré vyjadrenia na jeho osobu, ktoré zazneli zo strany trénera SR Zdena Cígera a generálneho manažéra Róberta Švehlu.

Bratislava 17. mája (TASR) - Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Martin Kohút zareagoval v stredu na ostré vyjadrenia na jeho osobu, ktoré zazneli zo strany reprezentačného trénera Zdena Cígera a generálneho manažéra národného tímu Róberta Švehlu. Obaja okrem iného vyslovili nespokojnosť so škrtmi, ktoré mali prísť už počas prípravy, Cíger naznačil, že veci nemohli fungovať, keďže sa pred MS šetrilo na hokejkách, korčuliach, pitnom režime či doplnkovej výžive.

"Myslím si, že každý človek, ktorý pozeral tie zápasy, vie posúdiť, či za výkonmi slovenských hokejistov stáli korčule, hokejky alebo hrboľatý ľad. Podľa mňa to neboli dôvody, ako slovenské mužstvo hralo a aké výkony podávalo. Treba urobiť hĺbkovú analýzu všetkého, čo sa dialo na šampionáte, potom môžeme prijať opatrenia, aby sa slovenský hokej ďalej rozvíjal," povedal šéf SZĽH na stredajšom stretnutí s médiami. Podľa Švehlu sa museli hráči vyrovnávať s ťažkosťami s výstrojom, údajne im pred turnajom raz korčule dali, potom vzali a potom zasa vrátili. "Mali ste pocit, že hráči nemali na ľade korčule? To, o čom hovorí, boli náhradné korčule. Dostali ich všetci hráči, ktorí o ne požiadali," vysvetľoval Kohút.



Podľa neho nie je pravda, že sa šetrilo na hokejkách, pitnom režime či výživových doplnkoch. "Hráči mali stopercentné zázemie," reagoval Kohút. "Tam nebol problém. Slovenský hokej má oveľa väčšie problémy, ako sú korčule a hokejky. Myslím si, že je to trochu neférové, čo sa teraz deje. Išiel som do hokeja s výzvou urobiť v ňom poriadok, dostať správnych ľudí na správne miesta a s touto misiou aj pracujem," pokračoval. Zároveň odmietol, že by bol za výmenou niektorých ľudí pracujúcich v technickom tíme: "Myslím si, že kustódi sa sami dohodli, že odchádzajú. To nebola výmena."



Švehla naznačil, že mu prezident SZĽH hovoril, aby pred MS neletel do USA na inšpekčnú cestu a komunikoval s hráčmi z NHL iba cez skype. Kohút to nepopiera: "Nie je to nová informácia, vyjadril som sa tak už pred majstrovstvami sveta. Keď som sa rozprával s hráčmi, ktorí boli na skype-och, tak to vysoko oceňovali."

Národný tím nemohol na MS počítať ani s jedným hráčom z NHL, keďže profiligisti z rôznych dôvodov pozvánku odmietli. Cíger tvrdí, že za tým netreba hľadať reprezentačný bojkot, ktorý sa už skončil, ale sabotáž. Podľa Švehlu mal Kohút nabádať hráčov, aby nechodili na MS, ak sa na to necítia. "Nejde o novú vec, ktorú treba teraz odkomunikovať. Už pred MS som hovoril, že treba urobiť vo všetkých veciach poriadok. Aj v tom, akým spôsobom reprezentant pristupuje k národnému tímu. Povedal som hráčom, že ak sú zranení alebo nemajú formu, aby to dali vedieť. Ak nie sú schopní akceptovať vedenie realizačného tímu a riadenie v realizačnom tíme, radšej nech ani na šampionát nechodia, pretože by rozbili kabínu. Tak presne znelo moje vyjadrenie. Na tom sa nič nemení," zdôraznil Kohút.



Ten tvrdí, že počas MS komunikoval s hráčmi i s realizačným tímom a snažil sa ich podporiť. "Bol som v šatni, aj som si s každým hráčom podal ruku. Bol som v kabíne pred i po zápase. S chalanmi som sa rozprával, aj som ich povzbudil, dokonca som si podal ruku s celým realizačným tímom," povedal. Cíger sa však vyjadril, že sa so šéfom SZĽH nechcel stretnúť, keďže v spoločnej komunikácii "robí podraz za podrazom". "Jedna vec je priateľstvo a druhá manažment. Ja sa snažím správať ako manažér," reagoval Kohút. Tréner spoločne s generálnym manažérom mimoriadne citlivo vnímali, že s nimi prezident po MS ďalej neráta vo funkciách. Obom sa po šampionáte skončia kontrakty. "Profesionálny život ma naučil, že zmluvy sa majú dodržiavať a ľuďom, ktorých riadite, máte dať v predstihu vedieť, že s nimi nebudete počítať. Myslím si, že som sa zachoval tak, ako som sa mal zachovať," vyjadril sa Kohút. Odmieta, že by bol nejaký problém v komunikácii: "Dominik Graňák v jednom rozhovore povedal, že najväčším problémom v slovenskom hokeji sú ľudia a ich myslenie. Moja misia je, aby som to myslenie ľudí zmenil, aby rozmýšľali inak."

Švehla priznal, že mu na pohode nepridalo, keď sa šéf SZĽH dlhodobo vyjadroval, že na post generálneho manažéra chce prilákať Miroslava Šatana. "Miro je človek, ktorý má za sebou bohatú profesionálnu kariéru, bol manažérom Tímu Európy na vlaňajšom Svetovom pohári, kde sa dostali do finále. Je osobnosť, ktorá niečo v slovenskom hokeji dokázala a má veľké meno aj vo svetovom hokeji. Pracujem, aby Miro Šatan prijal túto funkciu a dúfam, že sa mi to podarí. Je to však veľmi ťažké, aby som získal človeka týchto parametrov a dostal ho späť k slovenskému hokeju. Mali sme veľmi plodnú diskusiu počas nedávneho Národného rozvojového seminára v Jasnej. Miro má rád slovenský hokej, nestratil oň záujem," prezradil Kohút a dodal, že má pripravenú aj alternatívu B, pokiaľ by Šatan jeho ponuku odmietol.



Kohút popiera, že by medzi ním a realizačným tímom bolo nejaké napätie: "Ja som doteraz nevedel o žiadnom napätí. So Zdenom som sa normálne stretával pred MS, počas nich som si s ním v šatni podal ruku. Pred odchodom mužstva som bol v kabíne, všetkým som dal knihu, bol som s hráčmi i realizačným tímom na večeri, s každým som sa bavil, tak neviem, čo sa stalo." Podľa neho sa pod vyjadrenia Cígera a Švehlu pravdepodobne podpísali emócie po neúspešnom účinkovaní slovenského tímu na šampionáte: "Je dôležité emócie nejakým spôsobom upokojiť, sadnúť si a porozprávať sa o týchto veciach. Sám nechápem, čo ich k tomu viedlo. Tie vyjadrenia ma prekvapili a doteraz som ich nepochopil. Verím, že keď emócie vychladnú, sa spolu stretneme a porozprávame."