Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia MS v hokeji 2017

Slováci po prehratom zápase s USA hľadali slová len ťažko

Na snímke zľava Michal Sersen (Slovensko), Kevin Hayes (USA), Libor Hudáček a Július Hudáček (obaja Slovensko) v zápase základnej A - skupiny 81. majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji Slovensko - USA. V Kolíne nad Rýnom, 14. mája 2017. Foto: TASR - Michal Svítok

Slovenskí hokejisti by si v prípade bodového zisku proti USA definitívne zabezpečili zotrvanie v A-kategórii, čo sa im však nepodarilo.

Kolín 14. mája (TASR) - Piata prehra v rade, druhá v priebehu 24 hodín a stále na konte iba kritické štyri body. Taký je rezultát šiesteho duelu slovenského tímu na hokejových MS. Hráči po zápase ťažko hľadali slová, ktoré by vysvetlili prehru 1:6 s USA, obranca Michal Sersen si výkon tímu nevedel vysvetliť.

Slovenskí hokejisti by si v prípade bodového zisku proti USA definitívne zabezpečili zotrvanie v A-kategórii. K prípadnému víťazstvu či remíze v riadnom hracom čase však boli ďaleko. Američania od úvodných minút predvádzali sebavedomý výkon vyšperkovaný efektnými kombináciami, ktorými motali hlavy slovenskej defenzíve. Hráčom nebolo po zápase do reči. Sersen sa vyjadroval stručne, no výstižne. "Aký mám pocit? Zlý. Podali sme slabý výkon, nedostatočný," uviedol. Skúsený zadák súhlasne pokýval hlavou aj pri konštatovaní, že výkon proti USA nebol o nič lepší než deň predtým proti Rusku. "Presne tak. Nemám k tomu čo viac povedať. Aj dnes sme sa snažili povedať si niečo v kabíne, ale ako vidieť, nepomohlo to," prezradil Sersen.

Slováci sa za stavu 0:2 dostali do zápasu gólom Martina Gernáta v 31. minúte, no keď sa zdalo, že sa herne chytili, inkasovali ďalšie góly a ich zápasové ambície sa zosypali. "Chvílu sme si mysleli, že môžeme otvoriť hru, no proti takýmto tímom sa to nesmie. Bol to extrémne ťažký zápas a veľká škola pre nás. USA predstavujú veľkú silu, je to jeden z top tímov na turnaji," poznamenal kapitán SR Vladimír Dravecký. Slováci si ani po predposlednom zápase na šampionáte ešte nemôžu povedať, že sú zachránení. Prehrou s USA definitívne prišli o postupovú nádej a záchranu ešte istú nemajú. "Hovoríme si veci, ale evidentne to neplníme. Úroveň medzinárodného hokeja je niekde inde ako ligy, v ktorých hráme. Do ďalšieho zápasu sa musíme upokojiť a hrať podobne ako s Nemcami. Niekedy zbytočne otvárame hru. Musíme sa dobre pripraviť na Švédov a spraviť všetko pre to, aby sme sa s turnajom rozlúčili v najlepšom svetle," poznamenal Dravecký.

J. Hudáček sa hneval: O prežitie budeme hrať ešte veľa rokov

Slovenskí hokejisti zaostávali v nedeľňajšom súboji MS proti USA (1:6) vo všetkých činnostiach. Favorit zo zámoria zobral opraty zápasu pevne do rúk hneď od úvodu, povolil ich iba v 31. minúte.

"Vyzeralo to, ako keby hrali Američania proti juniorom, pritom oni sami nimi sú. Ale majú kvalitu, my ju bohužiaľ nemáme. Bojujeme, čo sa dá, ale stále mi tam chýba väčšia obetavosť. Desať minút je dobrých, potom urobíme v jednom striedaní veľa chýb a hotovo. Za stavu 1:2 sme mali začať brániť a nie útočiť. Išli sme po puku ako osa po mede. Videli ste, aké sme dostávali góly, do prázdnej bránky," povedal po zápase brankár Július Hudáček.

Na snímke zľava Andrej Šťastný, Pavol Skalický a brankár Július Hudáček (Slovensko) v zápase základnej A - skupiny 81. majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji medzi Slovenskom a USA. V Kolíne nad Rýnom, 14. mája 2017.
Foto: TASR


Ten inkasoval v dvoch po sebe idúcich zápasoch dvanásť gólov, pri kvalite Rusov a USA boli podľa neho Slováci bezmocní. "Nás by mohol trénovať aj Mike Babcock a chytať Carey Price, aj tak by to nepomohlo. Keby sme hrali napríklad aj proti Chicagu, vyhralo by s nami rovnakým rozdielom." Hudáček si je vedomý, že Slováci majú na MS neskúsený tím, bez jediného hráča z NHL, ale len o jedného viac majú na šampionáte Lotyši, ktorí siahajú na štvrťfinále. "Ale Lotyši majú 12 až 13 hráčov v KHL. Prečo nemá Slovan Slovákov? To sú presne tie otázky, ktoré treba vyriešiť. Celý systém je momentálne zlý. Kompetentní tu nič nerobili pätnásť rokov a toto je výsledok. Treba si uvedomiť, že o prežitie budeme hrať na MS ešte veľa rokov," dodal nespokojný slovenský brankár.

Po zápase s USA sa treba začať vážne zaoberať záchranárskymi prácami, ktoré môžu za Slovákov vyriešiť Dáni. "Verím, že nám Dáni pomôžu, pretože nemáme žiadnu šancu vyhrať ani so Švédmi. Ja chápem, že fanúšikovia majú nádej, ale nám chýba kvalita. Veď tréner nemal koho zavolať. Máme v NHL málo hráčov, ktorí už majú svoj vek. Hovorilo sa veľa o Surovom, ale Tomáš má rovnako už 38 rokov, v našej lige môže hrať ešte ďalšiu sezónu nadpriemerne, ale tu na MS je to úplne iné. Aj pre mňa je to úplne iný hokej. Prehrať 1:6 je veľa, ale Američania mali ďalších päť-šesť šancí na gól. Máme deň voľna, musíme si odpočinúť. V utorok nás čaká druhý najsilnejší súper na turnaji, zasa to bude hra mačky s myšou," uzavrel Hudáček emocionálne hodnotenie.