Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia MS v hokeji 2017

MS17: Slováci chcú proti USA potvrdiť záchranu, návod ukázali Lotyši

Na snímke slovenský tím počas oficálneho fotografovania na 81. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji. Dolný rad zľava brankár Ján Laco, videoanalytik Igor Andrejkovič, asistent trénera Miroslav Miklošovič, Michel Miklík, tréner Zdeno Cíger, kapitán Vladimír Dravecký, generálny manažér Róbert Švehla, Juraj Mikuš, tréner brankárov Peter Kosa, tím manažér Roman Ulehla a brankár Július Hudáček. Stredný rad zľava hovorca / médiá Ľuboš Schwarzbacher, lekár Ján Grauzel, brankár Jaroslav Janus, Mário Bližňák, Michal Sersen, Andrej Kudrna,Tomáš Matoušek, Peter Čerešňák, Pavol Skalický, Tomáš Hrnka, Michal Čajkovský, Martin Gernát, Andrej Štastný, fyzioterapeut Andrej Foltýn a fyzioterapuet Viktor Fábik. Horný rad zľava výstrojový manažér Rastislav Ladecký, masér Ľuboš Ondrejka, Peter Trška, Jakub Suja, Marcel Haščák, Adam Jánošík, Lukáš Cingel, Tomáš Zigo, Dávid Skonan, Eduard Šedivý, Libor Hudáček a kondičný tréner Róbert Béreš. V Kolíne nad Rýnom, 12. mája 2017. Foto: TASR/Michal Svítok

Prípadný bodový zisk v zápase s USA by slovenskému tímu veľmi pomohol. Záchrane Slovákov medzi elitou síce napomohla výhra Nemecka nad Talianskom, no zverenci Zdena Cígera stále nemajú istotu.

Kolín 14. mája (TASR) - Po štyroch prehrách za sebou musia hokejisti Slovenska myslieť na zotrvanie v A-kategórii. Hoci majú na splnenie tohto primárneho cieľa solídne vyhliadky, istotu záchrany zatiaľ nemajú. Aby sa vyhli krkolomným matematickým úvahám a pomoci iných výsledkov, mali by proti USA bodovať.

Americký tím bude šiestym súperom Slovákov na MS. Mladíci zo zámoria sú jedným z favoritov turnaja, no v predošlom zápase proti Lotyšsku ukázal baltický tím Slovákom návod na ich zdolanie. Dlho sa zdalo, že Lotyši zaskočia favorita, no ten napokon vyhral 5:3.



"Zápas Lotyšsko - USA sme videli a Lotyši nám v ňom ukázali návod. Hrali dobre, máme sa čo od nich učiť. Vyhrávali 3:1, to môžeme aj my," uviedol útočník SR Marcel Haščák. Jeden z predpokladaných lídrov slovenskej ofenzívy zatiaľ strelecky mlčí, po zápase s Ruskom ho mrzeli nevyužité šance celého tímu. "Veľmi ma mrzí, že sme nedali aspoň jeden gól. Myslím si, že sme si ho zaslúžili. Strieľali sme, dorážali puky, robili sme všetko, ale nešlo to. Také zápasy bývajú a ako vidíme, niekedy sú také aj celé majstrovstvá. Strieľame, no trafíme brankára a odrazí sa to úplne mimo. Takých striel, z akej oni dali tretí gól, sme my mali na šampionáte asi 50, no nepadla ani jedna," poznamenal.

Na snímke vľavo brankár Július Hudáček a Pavol Skalický počas tréningu na MS 17 v ľadovom hokeji.
Foto: TASR - Michal Svítok


Prípadný bodový zisk v zápase s USA by slovenskému tímu veľmi pomohol. Záchrane Slovákov medzi elitou síce napomohla výhra Nemecka nad Talianskom 4:1, no zverenci Zdena Cígera stále nemajú istotu. Ak by Slováci nezískali ani jeden bod z nadchádzajúcich zápasov s USA a Švédskom, a Dáni by prehrali so Švédmi aj Talianmi v riadnom hracom čase, vstúpila by do hry tabuľka troch. V nej by mali Dáni dva body, no vypadnúť nemôžu, keďže v roku 2018 organizujú MS. Vypadával by preto druhý tím, ktorým by po splnení uvedených podmienok boli Slováci. Nič z toho sa však nemusí udiať a k istým zostupujúcim Slovincom sa môže pridať ešte aj ďalší tím z parížskej B-skupiny. Táto možnosť hrozí Bielorusku, pre ktoré bude dôležitý zápas s Nórskom. Pre slovenský tím stále platí, že situáciu má vo vlastných rukách, no proti favoritom z USA aj Švédska potrebuje zabodovať.

Proti USA v bránke s Hudáčkom, Šupler: Sme v náročnej situácii



Dopoludňajšie rozkorčuľovanie hokejistov Slovenska pred dôležitým zápasom s USA absolvovala v nedeľu iba dvojica brankárov Ján Laco a Jaroslav Janus a dvaja korčuliari Pavol Skalický a Jakub Suja.

Na snímke tréner Zdeno Cíger (vpravo) a asistent trénera Július Šupler (vľavo) počas tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie.
Foto: TASR/Michal Svítok


V bránke dostane tak ako proti Rusom prednosť Július Hudáček. "Julo je v pohode, cíti sa dobre. Za góly proti Rusom nemohol, analyzovali sme to. Nemáme dôvod niečo meniť," uviedol tréner brankárov Peter Kosa.

Zostava by sa oproti zápasu s Ruskom meniť nemala, drobné zmeny však nie sú vylúčené. "Všetko je v Zdenovej kompetencii. Rozhodne sa v priebehu dňa. Vieme, že nás čaká dôležitý zápas a sme si vedomí, o čo hráme. Sme v náročnej situácii. Proti USA chceme bodovať, ale bude to ťažké. Majú kvalitný tím, veď to dokazujú v každom zápase. Dokážu otočiť nepriaznivý stav, my musíme zahrať na hranici svojich možností," povedal asistent trénera Július Šupler.

Slováci v paradoxnej pozícii - teoretický postup, zamotaný zostup



Slovenskí hokejisti sa do nedeľňajšieho rána v dejisku MS zobudili s vedomím imperatívu jedného bodu v dvoch zostávajúcich zápasoch. V hre za "bláznivých" okolností bol v A-skupine aj postup do štvrťfinále, ktorý ale velil zdolať USA i Švédsko v radnom čase.

K boju Slovenska o zotrvanie v A-kategórii pomohlo v sobotu víťazstvo Nemecka nad Talianskom 4:1, lenže ak by zverenci Zdena Cígera v nedeľu nebodovali proti Američanom a následne by večer Dáni v riadnom hracom čase prehrali so Švédmi, rysovala by sa minitabuľka troch posledných v kolínskej vetve. Prvým kľúčom by tak bol pondelňajší zápas Dánov proti Taliansku, v ktorom majú severania nevýhodu krátkej regenerácie. Ak by to Taliani využili za tri body, pred utorňajším slovenským záverom proti Švédsku by sa vytvorila trojica v poradí 6. Taliansko, 7. SR a 8. Dánsko. Dáni vypadnúť nemôžu, keďže v roku 2018 organizujú MS. O poschodie nižšie by tak klesol siedmy tím.

VIDEO: Slovenskí fanúšikovia pred zápasom s USA


"Čierneho Petra" by tak mali v rukách v prípade bezbodovej prehry so Švédskom Slováci, ale do hry by tiež vstúpil paralelne hraný parížsky zápas Bielorusov s Nórmi. Podľa regúl v prípade, ak z jednej skupiny je ôsmy tím automaticky chránený, tak druhého zostupujúceho (prvým sú v B-skupine už naisto Slovinci) určí lepšia bilancia mužstiev na priečkach číslo 7 v oboch vetvách. Bielorusom by tak stačil proti Nórom bod a tiež to v programe MS vychádza tak, že ich súper na tento duel nastúpi s krátkym regeneračným intervalom po zápase s Kanadou.

Paradoxne ale zároveň vzhľadom na formát turnaja celkom prirodzene mohlo aj v tejto fáze (o záchranu bojujúce) Slovensko postúpiť do vyraďovačky. Po plných víťazstvách nad favoritmi by malo 10 bodov a v nedeľu 9-bodoví Nemci a Lotyši (na 4., resp. 5. priečke) sa na úplný záver skupinovej fázy stretnú vo vzájomnom zápase. Jeden z nich má postup istý. Ak by Švédi pustili všetky body Dánom a Lotyši nad Nemeckom zvíťazili po predĺžení, o postupe zo 4. miesta by rozhodla opäť tabuľka troch, kde by na tom boli najlepšie Slováci pred Švédskom a Nemeckom. Postupová matematika mala však aj ďalšie bezbreho teoretické varianty.