Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia MS v hokeji 2018

Haščák velí pred zápasom s Francúzskom vyhrať, Sekera má virózu

Marcel Haščák, archívna snímka. Foto: TASR

Práve proti Francúzom si zahrali slovenskí hokejisti v generálke na šampionát, prvý duel zvládli s prehľadom 4:0, no v druhom ťahali za kratší koniec a prehrali 2:3.

Kodaň 9. mája (TASR) - Slovenskí hokejisti sa vo štvrtok (16.15 h) stretnú v A-skupine na MS v Kodani s dobre známym súperom. Práve proti Francúzom si zahrali v generálke na šampionát, prvý duel zvládli s prehľadom 4:0, no v druhom ťahali za kratší koniec a prehrali 2:3. Ak chcú v Dánsku pomýšľať na postup do štvrťfinále, musia "galského kohúta" jednoznačne zdolať.

V prvom prípravnom zápase na štadióne v Nitre to bola jasná záležitosť Slovákov, dva góly vtedy strelil Marcel Haščák, po jednom pridali Dávid Bondra a Tomáš Jurčo. "Odohrali sme veľmi dobrý zápas, podali sme zatiaľ náš najlepší výkon v príprave. Všetky štyri formácie hrali výborne. Čo sa týka Marcela Haščáka, odohral skvelý zápas, extrémne dobre si rozumel s Martinom Bakošom," pochvaľoval si vtedy reprezentačný tréner Craig Ramsay.

Odveta však už mala iný priebeh, podpísala sa pod to aj únava, keďže to bol už tretí zápas Slovákov v priebehu štyroch dní. Tí síce viedli 1:0 i 2:1, no záver nezvládli a v 58. minúte inkasovali rozhodujúci gól z hokejky Damiena Fleuryho. "Nechcem sa vyhovárať, ale dohrávali sme na deviatich útočníkov a už toho bolo dosť. Príprava bola dlhá, ale prvé dve tretiny sme boli vyrovnaným až lepším mužstvom," komentoval výkon v generálke útočník Martin Bakoš.

Francúzi pricestovali na šampionát s takmer rovnakým kádrom, s akým sa predstavili v závere prípravy a príliš by nemali meniť ani taktiku. "Pokiaľ viem, mali by mať takmer tú istú zostavu, nemali by tam mať nejaké veľké zmeny. Poznáme ich, vieme, čo budú hrať, takže je v tom výhoda. No takú istú majú aj oni," povedal o najbližšom súperovi obranca Martin Fehérváry.

"Dnes si musíme dobre oddýchnuť, pripraviť sa na nich a vyhrať, nič iné nám nezostáva. Nemôžeme nič vymýšľať. Hrali sme s nimi v príprave, taktiku asi určite nebudú veľmi meniť, no toto sú majstrovstvá sveta a to je niečo úplne iné," upozornil útočník Marcel Haščák.

Francúzsku ofenzívu ťahá najmä prvý útok Stephane da Costa, Fleury a Anthony Rech. V úvodných troch dueloch nazbieral najviac bodov práve S. da Costa, ktorý zaznamenal jeden gól a dve asistencie. Dvojbodoví sú Fleury, Jordann Perret a Kevin Hecquefeuille. Francúzi majú po troch vystúpeniach v Royal Arena na konte tri body za triumf nad Bieloruskom 6:2, okrem toho podľahli Švédom 0:4 a Rusom vysoko 0:7.

So Slovákmi majú jasne negatívnu bilanciu. Reprezentanti spod Tatier zvíťazili v 22 z 31 zápasov, v troch sa zrodila remíza a v šiestich ťahali za kratší koniec. Aj gólová bilancia je jasne v ich prospech 133:57. Naposledy sa stretli v spomínanom prípravnom dvojzápase, na MS to bolo v roku 2016 v Petrohrade, keď Francúzov zdolali vysoko 5:1. Pre Slovákov to bola posledná výhra v riadnom hracom čase na MS až do utorňajšieho triumfu nad Rakúskom. O góly sa vtedy postarali súčasný kapitán Andrej Sekera, Dominik Graňák, Martin Bakoš, Christián Jaroš a ako jediný, ktorý nefiguruje v kádri v Kodani, Libor Hudáček.

Sekera chýbal na tréningu


Na stredajšom predpoludňajšom tréningu Slovákov na MS v Kodani chýbal kapitán Andrej Sekera, ktorého trápi viróza. V poriadku je však už Marek Čiliak, ten po jednodňovej pauze opäť zaberal naplno.

Sekera zostal v hotelovej izbe, lekár mu naordinoval oddych. "Po troch ťažkých zápasoch sa u neho prejavila únava a z tej pramenila aj ľahšia viróza. Preto sme sa dohodli, že bude lepšie, keď si oddýchne. Uvidíme zajtra ako sa bude cítiť, podľa toho sa rozhodneme, ako ďalej," povedal lekár slovenskej výpravy František Okál. Pridal aj pozitívnu správu: "Marek Čiliak sa už cíti podstatne lepšie, takže oddych mu pomohol. Rozhodneme sa podľa toho, ako sa bude cítiť, hlavné slovo samozrejme budú mať tréneri." Oboch postihli subfebrílie, teda ľahké zvýšené teploty, podľa lekára to však nie je nič výrazné.

Nachladnutia hráčov ovplyvnili prechod z tepla do zimy a naopak, ale aj veľké teplo v hlavnej hale. "Hráči hovoria, že je to ako hrať v saune. Takže toto na to môže mať vplyv," potvrdil Okál.

V poriadku je aj Michal Krištof, ktorý po tvrdom ataku rakúskeho hráča v utorňajšom zápase zostal chvíľu otrasený ležať na ľade. "On zostal ležať iba preto, aby zistil či je v poriadku, ale nemá žiadne následky. Hral už v ďalšom striedaní, čiže je v poriadku."

Lekár slovenského tímu zatiaľ v priebehu šampionátu žiadne veľké udalosti nemusel riešiť, vždy išlo iba o drobnosti.

Predpokladané zostavy:

Slovensko:
Čiliak/Rybár – Čajkovský, Sekera, Graňák, Ďaloga, Jaroš, Fehérváry, Grman, Jánošík – Jurčo, Krištof, Nagy – Haščák, Hovorka, Bakoš – Svitana, Buc, Bondra – Cingel, Marcinko, Kudrna
Francúzsko: Quemener/Hardy - Manavian, Gallet, Hecquefeuille, Chakiachvili, Thiry, Raux - S. Da Costa, Fleury, Rech - Guttig, T. Da Costa, Treille - Claireaux, Douay, Texier – Bouvet, Leclerc, Ritz – Perret


vyslaní redaktori TASR ny wr