Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Air France-KLM možno prvýkrát povedie cudzinec, odbory sú proti

Lietadlo spoločnosti Air France. Foto: TASR/AP

Odbory dali rázne najavo, že je podľa nich je nemysliteľné, aby riadenie Air France, ktorá je francúzska od roku 1933, prevzal do svojich rúk cudzinec.

Paríž 16. augusta (TASR) - Odborové organizácie zastupujúce zamestnancov francúzskej leteckej spoločnosti Air France-KLM dali najavo, že odmietajú za nového šéfa aerolínií Benjamina Smitha z Air Canada. Toho by podľa médií mala spoločnosť vymenovať vo štvrtok.

Francúzske médiá priniesli v týchto dňoch informáciu, že vo štvrtok by sa mala zísť správna rada Air France-KLM, aby Smitha vymenovala do funkcie výkonného riaditeľa spoločnosti. Smith v súčasnosti pôsobí ako prevádzkový riaditeľ Air Canada.

Odbory zastupujúce viaceré profesie však v spoločnom vyhlásení dali rázne najavo, že je podľa nich "nemysliteľné, aby riadenie Air France, ktorá je francúzska od roku 1933, prevzal do svojich rúk cudzinec". V rovnakom duchu reagovali aj piloti. "Rada Air France-KLM pravidelne prichádza s najhoršími možnými riešeniami," reagoval na informácie tlače Philippe Evain, šéf odborovej organizácie SNPL zastupujúcej pilotov. Ani on nesúhlasí s tým, aby o riadení leteckej spoločnosti rozhodoval cudzinec.

Hovorca Air France-KLM uviedol, že spoločnosť sa k tejto veci nemieni vyjadrovať a zopakoval jej predchádzajúce informácie, že "proces (hľadania šéfa) pokračuje a žiadne rozhodnutie zatiaľ nepadlo".

V prípade svojho menovania Smith na poste výkonného riaditeľa nahradí Jeana-Marca Janaillaca, ktorý odchod z funkcie oznámil v máji. Urobil tak po tom, ako zamestnanci Air France odmietli ponuku vedenia na zvýšenie platov ako nedostatočnú. Touto ponukou chcelo vedenie aerolínií ukončiť sériu štrajkov, ktorá stála spoločnosť Air France-KLM v 1. polroku tohto roka okolo 335 miliónov eur.

Smith, ktorý hovorí francúzsky, je známy viacerými úspešnými rokovaniami s odbormi. Bol aj hlavným vyjednávačom v rozhovoroch s pilotmi a palubným personálom Air Canada, čoho výsledkom bolo uzatvorenie 10-ročnej dohody v roku 2015.

V Air France-KLM kontroluje 14 % francúzska vláda. Ďalšie podiely vlastnia Delta Airlines a China Eastern Airlines, každá po 8,8 %. Čo sa týka vymenovania prvého zahraničného šéfa spoločnosti, zdroje z francúzskej vlády uviedli, že prezident Emmanuel Macron je takejto zmene otvorený.