Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Air France-KLM vo 4. kvartáli znížila stratu na 218 miliónov eur

Lietadlo spoločnosti Air France. Foto: TASR/AP

Spoločnosť uviedla, že strata za 4. kvartál dosiahla 218 miliónov eur. V rovnakom období predchádzajúceho roka predstavovala 928 miliónov eur.

Paríž 20. februára (TASR) - Letecká spoločnosť Air France-KLM zaznamenala vo 4. kvartáli minulého roka opäť stratu, v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka táto však výrazne klesla.

Spoločnosť uviedla, že strata za 4. kvartál dosiahla 218 miliónov eur. V rovnakom období predchádzajúceho roka predstavovala 928 miliónov eur. Zisk pred daňami, úrokmi a odpismi (EBITDA) klesol z 970 miliónov na 776 miliónov eur. Tržby sa však zvýšili o vyše 4 % na takmer 6,54 miliardy eur, k čomu prispel rast počtu prepravených pasažierov.

Za celý rok 2018 oznámila spoločnosť zisk 409 miliónov eur. V porovnaní s predchádzajúcim rokom sa zisk zvýšil viac než dvojnásobne, k čomu prispelo najmä zníženie nákladov. Lepším výsledkom za rok 2018 zabránili štrajky v 1. polroku v leteckej spoločnosti Air France a zvýšené náklady na palivá.

"Kontrola nákladov pomohla čiastočne zmierniť dôsledky štrajkov v Air France v 1. polroku, ako aj výrazný protivietor v podobe cien palív," povedal generálny riaditeľ Air France-KLM Benjamin Smith.

Tržby za rok 2018 dosiahli 26,5 miliardy eur. Oproti roku 2017 to znamená rast o 2,5 %. Spoločnosť zároveň varovala pred "neistým vývojom" v roku 2019, najmä v dôsledku stále vysokých nákladov na palivá a geopolitického napätia v niektorých krajinách, v ktorých pôsobí.