Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Asadova manželka v marci porodí svoje štvrté dieťa

Sýrsky prezident Bašár Asad Foto: TASR/AP Photo

Štvrté dieťa sýrskeho prezidentského páru by sa malo narodiť v marci.

Damask 29. januára (TASR) - Asma Asadová, 37-ročná manželka sýrskeho prezidenta Bašára Asada, je tehotná. Informovali o tom dnes libanonské médiá s tým, že štvrté dieťa sýrskeho prezidentského páru by sa malo narodiť v marci.

Americká televízia NBC uviedla, že správa o Asadovej pokročilom tehotenstve bola súčasťou profilu Bašára Asada, ktorý na svojich stránkach zverejnil libanonský denník al-Akbar, považovaný za prosýrsky.

Asad podľa neho pôsobí dojmom pokojného muža, ktorý má všetko pod kontrolu a verí si. Denník pri zverejnení správy o Asadovej tehotenstve napísal, že je to záležitosť, ktorá nemôže byť považovaná len za ich osobnú vec.

Asma Asadová sa narodila v Londýne sýrsko-britským rodičom a v britskej metropole strávila detstvo a ranú mladosť. Za Bašára Asada sa vydala v roku 2000, krátko po tom, ako sa stal prezidentom Sýrie.

V roku 2011 magazín Vogue na svojich stránkach priniesol jej profil nazvaný Púštna ruža, v ktorom ju popísal ako "očarujúcu, mladú a veľmi elegantnú" a ako "najsviežejšiu a najpríťažlivejšiu spomedzi prvých dám". Magazín však neskôr tento článok zo svojej internetovej stránky odstránil.

Sýria je totiž od roku 2011 dejiskom protestov, ktoré prerástli do bojov medzi Asadovi vernou armádou a povstalcami naklonenými opozícii. Občianska vojna v Sýrii si už vyžiadala stovky ľudských životov. Svoju vlasť opustilo vyše pol milióna utečencov, sú medzi nimi aj dôstojníci z Asadovej armády.

Denník Washington Post vo svojom dnešnom článku venovanom najnovšej správe z Asadovho súkromného život pripomína osud detí známych autokratov či diktátorov: rodinu ruského cára Mikuláša II. boľševici po víťaznej revolúcii vystrieľali, deti bývalého egyptského prezidenta Husínho Mubaraka čelia žalobám na súdoch, potomkovia líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího sú po smrti, vo väzení alebo vo vyhnanstve v takom málo atraktívnom štáte, akým je Niger.

Americký denník na základe týchto faktov konštatuje, že ak je správa o Asminom tehotenstve pravdivá, potom "Bašár Asad asi naozaj verí tomu, čo hovorí o svojej popularite a blížiacom sa víťazstve".