Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Bardal získal veľký glóbus - ako tretí Nór v histórii

Dvadsaťdeväťročný rodák zo Steinkjeru si definitívne zabezpečil prestížny honor vďaka bodovanému umiestneniu vo finálových letoch na lyžiach na mamuťom mostíku.

Planica 18. marca (TASR) - Nórsky skokan na lyžiach Anders Bardal získal prvýkrát v kariére veľký glóbus za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári. Dvadsaťdeväťročný rodák zo Steinkjeru si definitívne zabezpečil prestížny honor vďaka bodovanému umiestneniu vo finálových letoch na lyžiach na mamuťom mostíku v slovinskej Planici.

Bardalovi stačilo skončiť v nedeľu v prvej tridsiatke. Pred víťazom Turné štyroch mostíkov Rakúšanom Gregorom Schlierenzauerom mal totiž 100-bodový náskok. Severan podával v tejto sezóne najvyrovnanejšie výkony a vďaka systematickému zbieraniu bodov sa stal po Vegardovi Opaasovi a Espenovi Bredesenovi tretím nórskym víťazom SP. Bardal ukončil 18-ročné čakanie "vikingov" na celosezónnu skokanskú trofej.

Víťazom nedelňajšej jednokolovej súťaže v Planici sa stal Rakúšan Martin Koch. Zverenec trénera Alexandra Pointnera zaletel do vzdialenosti 222,5 m a triumfoval suverénnym spôsobom s náskokom 16,9 bodu pred štvornásobným olympijským šampiónom Švajčiarom Simonom Ammannom. Úradujúci majster sveta Slovinec Robert Kranjec si vďaka tretiemu miestu zabezpečil malú "guľu" za lety. Druhé kolo jury zrušila pre silný vietor.