Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Pápežov brat: Benedikt XVI. si chce po odstúpení užiť pokojnú starobu

Benedikt XVI. Foto: TASR/AP

Pred nástupom na čelo katolíckej cirkvi v roku 2005 bol 85-ročný Joseph Ratzinger plodným autorom teologických kníh a traktátov.

Regensburg 12. februára (TASR) - Pápež Benedikt XVI. sa po svojom avizovanom odstúpení stiahne z verejného života, pričom sa už zrejme nebude venovať ani písaniu.

Podľa agentúry AP to dnes uviedol pápežov starší brat žijúci v juhonemeckom Regensburgu.

Georg Ratzinger (89) tiež vyhlásil, že jeho brat po odstúpení z pápežského úradu nevráti domov do Nemecka, ale zostane vo Vatikáne, kde pôsobil dlhé roky.

"Starý strom sa nepresádza," konštatoval Georg po telefonickom rozhovore s bratom, ktorého podľa vlastných slov plánuje ešte tento rok navštíviť vo Vatikáne.

Benedikt XVI. v pondelok prekvapil svet oznámením, že 28. februára odstúpi z pápežského úradu. Pre Georga to však prekvapenie nebolo, keďže pápež podľa neho uvažoval o svojom odchode už niekoľko mesiacov.

Pred nástupom na čelo katolíckej cirkvi v roku 2005 bol 85-ročný Joseph Ratzinger plodným autorom teologických kníh a traktátov. Georg sa však domnieva, že po svojom odstúpení skončí aj s písaním.

Ak by však aj Benedikt XVI. ešte napísal nejaké nové dielo, nebolo by už publikované za jeho života. Uviedol to regensburský biskup Rudolf Voderholzer, predstavený teologického inštitútu, ktorý zverejňuje diela Benedikta XVI.

"Čokoľvek, čo by sa publikovalo, by mohlo byť vnímané ako zasahovanie do práce budúceho pápeža," konštatoval Voderholzer.

Rekonštruujú príbytok, v ktorom pápež strávi zvyšok života

Dom, do ktorého by sa mal utiahnuť na odpočinok Benedikt XVI. po abdikácii.
Foto: TASR/AP
Niekoľko mesiacov renovovali stavbári štvorposchodovú budovu spojenú s kláštorom na severnom okraji vatikánskych záhrad. Iba niekoľko vatikánskych predstaviteľov vedelo, že sa stane príbytkom pre starnúceho pápeža Benedikta XVI., uviedla dnes agentúra AP.

Pred budovou sa aj dnes stále nachádzal stavebný materiál a z vrchného podlažia trčia plastové rúry nasmerované do kontajnera. Termín dokončenia prác začal tlačiť po tom, ako Benedikt XVI. oznámil v pondelok svoje rozhodnutie odstúpiť 28. februára a stráviť zostávajúci čas v modlitbách.

Benedikt XVI. prvým pápežom za šesť storočí, ktorý odstúpil.


Lombardi: Pápež má kardiostimulátor, jeho zdravotný stav je dobrý

Pápežovi Benediktovi XVI. pred časom voperovali kardiostimulátor, uviedol dnes vatikánsky hovorca Federico Lombardi, ktorý ubezpečil, že pápežov celkový zdravotný stav je dobrý.

Lombardi spresnil, že batérie v prístroji podporujúcom činnosť srdca vymenili pred tromi mesiaci v rámci rutinného chirurgického zákroku. Ubezpečil, že táto skutočnosť nezohrávala žiadnu rolu pri pápežových úvahách o tom, či odstúpi z úradu.

"Nemalo to žiadny vplyv na jeho rozhodovanie, (jeho) príčinou bolo, že cítil, ako mu s pribúdajúcim vekom ubúda síl," spresnil Lombardi.

Podľa talianskeho denníka Sole 24 Ore operácia sa uskutočnila na klinike Pia XI. v Ríme a hlavným operatérom bol kardiochirurg Luigi Chiariello. Rekonvalescencia po zákroku mala dobrý priebeh, takže pápež po oddychu absolvoval aj tradičnú nedeľnú modlitbu Anjel Pána.

Denník Sole 24 Ore tvrdí, že kardiostimulátor pápežovi voperovali už pred desiatimi rokmi. Samotný Chiariello, ktorý vykonal aj tento zákrok, tieto správy odmietol komentovať.

Agentúra Reuters konštatuje, že správa o tom, že 85-ročný pápež má kardiostimulátor, nebola všeobecne známa. Médiá upozorňujú v tejto súvislosti na rozdiel s Benediktovým predchodcom Jánom Pavlom II., ktorý sa podrobil viacerým chirurgickým zákrokom, o ktorých bola verejnosť informovaná.

Vatikánsky hovorca dnes uviedol, že pápež nemieni žiadnym spôsobom zasahovať do voľby jeho nástupcu, chce kardinálov nechať, aby rozhodovali nezávisle.

Poslednú generálnu audienciu bude mať Benedikt XVI. dňa 27. februára, teda deň pred tým, ako 28. februára o 20.00 h nadobudne platnosť jeho rozhodnutie odstúpiť. Po rezignácii nechce odstupujúci pápež hrať v cirkvi už žiadnu rolu, uviedol Lombardi.