Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Bosna pracuje na zastavení prílevu utečencov, posilní kontrolu hraníc

Denis Zvizdič, archívna snímka Foto: news.tnt.ba

Migranti sa presmerovali na trasu cez Bosnu, aby sa vyhli iným, prísnejšie stráženým, krajinám v rámci Balkánu.

Sarajevo 17. (TASR) - Polícia v Bosne zvýši svoje hliadky na hraniciach so Srbskom a Čiernou Horou. Tamojšie úrady týmto spôsobom reagujú na narastajúci prílev nezákonných migrantov pokúšajúcich sa dostať do krajín západnej Európy.

Migranti sa podľa zistení agentúry AP presmerovali na trasu cez Bosnu, aby sa vyhli iným, prísnejšie stráženým, krajinám v rámci Balkánu. V metropole Sarajevo i ďalších mestách prespávajú na uliciach stovky utečencov.

"Zastavíme tok migrantov v ktorejkoľvek časti územia, ktorá nie je oficiálnym hraničným priechodom," povedal na margo tejto akútnej situácie bosniansky premiér Denis Zvizdič. Dodal, že úrady budú s migrantmi zaobchádzať ľudsky, chcú však zachovať bezpečnosť a dodržiavanie zákonov svojej krajiny.

Migranti prichádzajúci do severozápadnej časti Bosny predpokladajú, že sa im odtiaľ podarí prejsť do susedného Chorvátska, členského štátu Európskej únie, a potom sa presunúť smerom do západnej Európy.

Od začiatku roka 2018 prišlo do Bosny už približne 4000 ľudí zo Sýrie, Iraku, Turecka, Alžírska a Afganistanu. Ide o výrazný nárast oproti roku 2017, keď bosnianske úrady zaznamenali len 755 utečencov.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) očakáva, že prílev migrantov do Bosny neustane a bude predstavovať v priemere 350-400 osôb týždenne. Podľa správ miestnych aktivistov sú však reálne počty ešte vyššie.

Ekonomicky slabá Bosna však nemá k dispozícii dostatočné finančné zdroje, a preto požiadala o pomoc EÚ.