Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Na D1 polícia otáča všetky nákladné vozidlá v smere na Bratislavu

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš
Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

V prípade, že vodiči smerujú do Bratislavy, polícia ich vyzýva, aby použili starú cestu.

Bratislava 12. februára (TASR) – Polícia upozorňuje vodičov nákladných vozidiel s hmotnosťou nad 7,5 tony smerujúcich po diaľnici D1 v smere na Bratislavu, že bude všetky tieto vozidlá na križovatke Voderady otáčať späť, smerom na rýchlostnú cestu R1. Dôvodom je, že maďarská polícia nevpúšťa vozidlá nad 7,5 tony smerujúce do Slovinska a Talianska práve cez Maďarsko.

Na diaľnici D1 je zhustená premávka z dôvodu, že v pravom jazdnom pruhu sú odstavované nákladné vozidlá a doprava pre osobné vozidlá je smerovaná do jedného jazdného pruhu. Dopravná situácia je značne komplikovaná z dôvodu kolón. V prípade, že vodiči smerujú do Bratislavy, polícia ich vyzýva, aby použili starú cestu.

TASR informoval trnavský krajský policajný hovorca Michal Hanus.





V Bratislave nasnežilo, doprava je spomalená

Snehové jazyky

Nepriaznivé poveternostné podmienky komplikujú dopravu na viacerých dopravných úsekoch Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

Polícia vyzýva vodičov smerujúcich po diaľnici D2 smer Bratislava - Malacky na zvýšenú opatrnosť. Na úseku medzi obcami Stupava a Lozorno sa v blízkosti polí a otvorených plôch vytvárajú na vozovke snehové jazyky. "Odporúčame danému úseku sa vyhnúť, alebo ak je prejazd týmto úsekom nevyhnutný, znížiť rýchlosť," uviedol bratislavský krajský policajný hovorca František Peczár.

V Bratislavskom kraji zaznamenala polícia dnes od 6. do 9. hodiny štyri dopravné nehody a šesť škodových udalostí.

Bratislavský samosprávny kraj vyzýva vodičov na zvýšenú opatrnosť pri jazde na cestných komunikáciách na celom Záhorí. Špeciálne ide o trasy Zohor - Plavecký Mikuláš, kde sa vplyvom silného vetra tvoria snehové záveje.

Zjazdnosť na ceste II/501 v okrese Malacky zabezpečujú tri sypače, štyri traktory a dva nakladače, v Stupave, Borinke a Zohore jeden traktor a jeden sypač. TASR informovala hovorkyňa BSK Iveta Tyšlerová.
Bratislavčania sa dnes prebudili do bieleho rána. Mesto má už za sebou tri celomestské zásahy, v teréne je všetkých 54 mechanizmov a od 4.00 h čistia pracovníci mesta chodníky a zastávky MHD. Doprava na cestách je spomalená.

"Prvý celomestský zásah sme začali už o 21.30 h, išlo však len o posyp, o 1.30 h sa aj pluhovalo a ďalší zásah sme spustili ráno okolo 5.00 h," uviedol pre TASR hovorca primátora Ľubomír Andrassy.

Hlavné cestné ťahy sú podľa jeho slov mokré a na vedľajších cestách je nová vrstva snehu. "Komplikácie zaznamenávame počas rannej špičky najmä v kopcovitých častiach Bratislavy, na Kolibe, v Dúbravke či v Karlovej Vsi. Aj keď je doprava spomalená, nemáme žiadne úseky, kde by bola pre novú nádielku snehu zastavená," priblížil hovorca s tým, že výrazné zápchy sa zatiaľ netvoria a vodiči len jazdia opatrnejšie.


MHD v Bratislave stále mešká, električková doprava je obnovená


Cestovanie MHD v hlavnom meste kvôli sneženiu stále sprevádza desať - až pätnásť minútové meškanie. Stále nepremávajú linky číšlo 44 na Kramáre a 147 na Slavín, keďže cesty nie sú dostatočne vyčistené. Dopravný podnik Bratislava (DPB) o tom informuje na svojom webe.

Električková doprava je už plne obnovená. Problémy nastali okolo 14.00 hod na Šafárikovom námestí a Štúrovej ulici. Dopravný podnik tam však poslal posily, aby vyčistili výhybky.

Pre sneh dnes linky mestskej dopravy nepremávali na Kramároch, nezjazdná bola aj Dúbravka, Koliba či Dlhé diely. Na Mudroňovej ulici zapadol trolejbus, na Prokopa Veľkého zase autobus. Meškanie v meste dosahovalo aj pol hodinu. Momentálne je situácia relatívne stabilizovaná.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre západné Slovensko výstrahu druhého stupňa pred snežením, mesto preto očakáva, že situácia na cestách sa môže počas dnešného dňa ešte zhoršiť. Bratislavčania by dnes podľa Andrassyho mali zvážiť cestovanie osobnými autami a rovnako odporúča, aby do hlavného mesta necestovali tí, ktorí nemusia. "Taktiež žiadame správcov nehnuteľností, aby si odhrabali sneh na svojich chodníkoch," dodal Andrassy.




V Bratislavskom kraji husto sneží

Vzhľadom na husté sneženie v Bratislavskom kraji vyzýva Krajský dopravný inšpektorát Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave vodičov na zvýšenie pozornosti za volantom. Na vozovke je vrstva kašovitého snehu, preto je potrebné znížiť rýchlosť a dodržiavať bezpečnú vzdialenosť medzi vozidlami.

"Dodržiavaním týchto troch zásad za volantom sa vyhnete zbytočným kolíznym situáciám," zdôrazňuje krajský bratislavský policajný hovorca František Peczár.

Okrem toho poukázal na komplikovanie dopravy na diaľnici D1, kde sa v súvislosti s odstavovaním nákladných motorových vozidiel smerujúcich na hraničný priechod do Rajky začínajú tvoriť kolóny.

Krajský dopravný inšpektorát rovnako upozorňuje chodcov, aby zvýšili opatrnosť na priechodoch, ktoré nie sú riadené svetelnou signalizáciou. "Brzdná dráha vozidla sa pri zasnežených cestách predlžuje, a preto sa pri nepozornom vkročení na vozovku vystavujú možnému riziku stretu s vozidlom," pripomína Peczár.

.


Autobusy zo Záhoria a Senca do Bratislavy meškajú aj vyše hodiny

Prímestské autobusy, ktoré smerujú zo Záhoria a Senca do hlavného mesta, meškajú pre zlé počasie a nehodám 60 až 70 minút.

"Zo smeru Senec a tiež od Stupavy a Malaciek bolo dosť dopravných nehôd. Vzhľadom na to sa doprava spomalila, narástli nám meškania," povedala pre TASR hovorkyňa Slovak Lines Eva Vozárová.

Diaľkovú medzištátnu dopravu zatiaľ podľa nej počasie neobmedzilo. Nemeškajú ani autobusy medzi Bratislavou a Viedňou.