Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Barnier: Vyjednávanie s Britániou zatiaľ neprinieslo dohodu o brexite

Na snímke Michel Barnier. Foto: TASR/AP

Barnier tak popiera predošlú správu portálu Politico, ktorý s odvolaním sa na nemenovanú trojicu diplomatov EÚ informoval o dosiahnutí predbežnej dohody o spôsobe odchodu Británie z európskeho bloku.

Brusel 14. októbra (TASR) - Vyjednávanie medzi EÚ a Britániou i napriek "intenzívnemu úsiliu" zatiaľ neprinieslo dohodu o spôsobe ukončenia členstva tejto krajiny. Podľa tlačovej agentúry AP to vyhlásil v nedeľu hlavný vyjednávač EÚ pre tzv. brexit Michel Barnier.

"Napriek intenzívnemu úsiliu sú niektoré kľúčové otázky stále otvorené," uviedol Barnier po prekvapujúcom stretnutí s britským náprotivkom Dominicom Raabom v Bruseli. Jednou z vážnych prekážok podľa neho zostáva budúcnosť hranice medzi Írskou republikou a britskou provinciou Severné Írsko.

Poprel tak predošlú správu portálu Politico, ktorý s odvolaním sa na nemenovanú trojicu diplomatov EÚ informoval o dosiahnutí predbežnej dohody o spôsobe odchodu Británie z európskeho bloku. Výsledkom vyjednávania v Bruseli mal byť návrh zaisťujúci "bezpečný" odchod Británie z EÚ s prechodným obdobím zabraňujúcim "ekonomickým šokom".

Britské ministerstvo pre vystúpenie z EÚ v nedeľu popoludní oznámilo, že minister Raab mimoriadne vycestoval do Bruselu na stretnutie s hlavným vyjednávačom EÚ Barnierom. Podľa zverejneného vyhlásenia bolo takéto stretnutie nutné vzhľadom na nedoriešené záležitosti pred zasadnutím Európskej rady naplánovaným na budúcu stredu a štvrtok.

Podľa nemenovaného predstaviteľa EÚ, na ktorého sa odvoláva AP, sa pred nadchádzajúcim summitom neočakávajú žiadne ďalšie rokovania o brexite.