Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

LIGA MAJSTROV: Štvrťfinálový žreb dal dokopy tieto dvojice

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Úvodné zápasy štvrťfinále sú na programe 3.-4. apríla, odvety sa uskutočnia 10.-11. apríla.

Nyon 16. marca (TASR) - Súperom obhajcu trofeje Realu Madrid vo štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov 2017/18 bude finalista uplynulého ročníka Juventus Turín. Ďalšie dvojice tvoria FC Barcelona - AS Rím, FC Sevilla - Bayern Mníchov a FC Liverpool - Manchester City. O ich zložení rozhodol piatkový žreb vo švajčiarskom Nyone, sídle Európskej futbalovej únie (UEFA).

Real Madrid, rekordný 12-násobný víťaz európskeho pohára číslo jeden, vyradil v osemfinále parížsky Saint-Germain. Po domácom víťazstve 3:1 zdolal francúzskeho vicemajstra aj v odvete v Parku princov 2:1. Jeho ďalší súper po domácej remíze 2:2 s Tottenhamom Hotspur zdolal "kohútov" vo Wembley 2:1 a kvalifikoval sa medzi najlepších osem tímov súťaže.

Real sa usiluje o víťazný hetrik a zopakovanie úspechu Bayernu Mníchov, ktorý v rokoch 1974-1976 trikrát v rade vyhral predchodcu Ligy majstrov - Európsky pohár majstrov (EPM). Teraz mu v ceste stojí sériový taliansky šampión, ktorého vo finále uplynulého ročníka LM zdolal vo waleskom Cardiffe jednoznačne 4:1.

V osudí figurovalo kvinteto klubov, ktorých zdobí aspoň jedno prvenstvo v európskom pohári číslo jeden. Naň stále čakajú Manchester City, AS Rím a FC Sevilla. Žreb bol otvorený bez obmedzení, stretnúť sa mohli aj tímy z jednej krajiny, čo sa v prípade FC Liverpool a Manchestru City napokon aj stalo skutočnosťou. Oba tímy sa na medzinárodnej scéne ešte nestretli, na ostrovoch dominuje Liverpool (87 víťazstiev, 46 remíz, 45 prehier). V tejto sezóne sú však "The Reds" jediným tímom, ktorý dokázal v Premier League zdolať jej suverénneho lídra.

Najväčšie zastúpenie vo štvrťfinále má Španielsko s tromi klubmi (Real Madrid, FC Barcelona, FC Sevilla). Dva dodali Taliansko (Juventus Turín, AS Rím) a Anglicko (Manchester City, FC Liverpool), nemecký futbal zastupuje Bayern Mníchov.

Slovenskí futbalisti už v jarnom programe LM neúčinkujú. SSC Neapol s Marekom Hamšíkom skončil v skupine v konkurencii Manchestru City a Šachtaru Doneck tretí a presunul sa do šestnásťfinále Európskej ligy UEFA, kde sa jeho púť skončila na Lipsku.

Úvodné zápasy štvrťfinále sú na programe 3.-4. apríla, odvety sa uskutočnia 10.-11. apríla. Žreb semifinále a finále prebehne 13. apríla. Finále bude v sobotu 26. mája na Olympijskom štadióne v Kyjeve.

Reakcie na žreb:

Francesco Totti, riaditeľ AS Rím: "Už pred žrebom sme vedeli, že za každých okolností budeme musieť čeliť špičkovému tímu. Vopred však nikdy neskladáme zbrane, to nie je v našej povahe. Budeme čo najlepšie reprezentovať náš klub a pokúsime sa prekvapiť Barcelonu, ktorá je favorit."

Pavel Nedvěd, viceprezident Juventusu Turín: "Žreb je ťažký, určil nám víťaza predošlých dvoch edící súťaže. Real hral proti PSG fantasticky. Musíme sa dobre pripraviť, aby sme ho dokázali potrápiť."

Sven Ulreich, brankár Bayernu Mníchov: "Nemyslím si, že sme dostali ľahkého súpera. Sevilla v minulých rokoch dosiahla prenikavé úspechy na medzinárodnej scéne po víťazstvách v Európskej lige, ide o skúsené a technické mužstvo. Nebude to pre nás žiadna prechádzka, najmä v Seville, kde nás čaká búrlivé prostredie."

Jürgen Klopp, tréner FC Liverpool: "Raz sme s nimi v lige vyhrali a raz prehrali. Z tábora City pred žrebom zneli vyjadrenia, že by sa nám chceli vyhnúť. To svedčí o našej sile, ktorú však teraz musíme predviesť na ihrisku."

Txiki Begiristain, futbalový riaditeľ Manchestru City: "Ťažký žreb. Chceli sme radšej cestovať na kontinent k inému súperovi, ale musíme prijať Liverpool. Poznáme sa navzájom veľmi dobre, musíme sa pripraviť na ofenzívnu kvalitu Liverpoolu. Diváci sa môžu tešiť na dobrý futbal v podaní oboch tímov."

Emilio Butragueňo, riaditeľ Realu Madrid: "Juventus dokázal v osemfinále otočiť nepriaznivý vývoj proti Tottenhamu, čo svedčí o tom, že má víťaznú mentalitu. Juventus má veľmi skúsený tím, ktorý vie hrať náročné zápasy."

Guillermo Amor, predstaviteľ FC Barcelona: "So žrebom sme spokojní. Sme radi, že sa vo štvrťfinále vyhneme Realu Madrid. Máme zbrane na to, aby sme vyhrali celú súťaž, iný cieľ ani mať nemôžeme."


Žreb štvrťfinále Ligy majstrov 2017/18:

FC Barcelona - AS Rím
FC Sevilla - Bayern Mníchov
Juventus Turín - Real Madrid
FC Liverpool - Manchester City

Program štvrťfinále:

1. zápasy
3. apríla: FC Sevilla - Bayern Mníchov, Juventus - Real Madrid
4. apríla: Barcelona - AS Rím, FC Liverpool - Manchester City

2. zápasy
10. apríla: AS Rím - FC Barcelona, Manchester City - FC Liverpool
11. apríla: Bayern Mníchov - FC Sevilla, Real Madrid - Juventus Turín

Zápasový kalendár LM 2017/18:

3.-4. apríla: 1. zápasy štvrťfinále
10.-11. apríla: odvety štvrťfinále
24.-25. apríla: 1. zápasy semifinále
1.-2. mája: odvety semifinále
26. mája: finále (Kyjev, Olympijský štadión)