Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Premiérka Mayová je odhodlaná zabojovať v hlasovaní o nedôvere

Britská premiérka Theresa Mayová. Foto: TASR/AP

Hlasovanie o nedôvere sa uskutoční medzi 18.00 a 20.00 h miestneho času (19.00 - 21.00 h SEČ), výsledky sa očakávajú okolo 22.00 h SEČ.

Londýn 12. decembra (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová v stredu povedala, že je odhodlaná zabojovať vo večernom hlasovaní o nedôvere v rámci svojej Konzervatívnej strany, informovala agentúra Reuters. Premiérku podľa posledných informácií podporí 174 z 315 konzervatívnych zákonodarcov.

Premiérka niekoľko hodín pred stredajším hlasovaním, ktoré má rozhodnúť o jej osude, vyslovila odhodlanie bojovať. "Som pripravená dokončiť svoju úlohu," povedala. Jej odvolanie by podľa premiérky ohrozilo plánovaný odchod Británie z Európskej únie.

Zatiaľ 174 poslancov Dolnej snemovne britského parlamentu z Konzervatívnej strany verejne prisľúbilo, že ju v hlasovaní podporí. Mayová potrebuje, aby za ňu hlasovalo najmenej 158 z 315 konzervatívnych poslancov Dolnej snemovne.

Nespokojnosť s Mayovou v radoch jej vlastnej Konzervatívnej strany prehĺbila predbežná dohoda o tzv. brexite, ktorú dosiahla s EÚ, ako aj skutočnosť, že odložila hlasovanie o nej, pôvodne naplánované na utorok.

Hlasovanie o nedôvere sa uskutoční medzi 18.00 a 20.00 h miestneho času (19.00 - 21.00 h SEČ), výsledky sa očakávajú okolo 22.00 h SEČ.

Nezhody ohľadom vzťahu Británie k Európskej únii prispeli k pádu troch predchádzajúcich britských premiérov z Konzervatívnej strany -Davida Camerona, Johna Majora a Margaret Thatcherovej -, pripomína Reuters.