Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Britské žlté vesty žiadajú vypísať voľby

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Medzi účastníkmi pochodu v Londýne boli aj aktivisti hnutia žltých viest z Francúzska, ktorých pozvali londýnski organizátori.

Londýn 12. januára (TASR) - Stovky ľudí v žltých reflexných vestách vyšli v sobotu do ulíc Londýna, aby protestovali proti úsporným opatreniam vlády a žiadali všeobecné voľby. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá pripomenula, že šlo o doteraz najväčší protest ponášajúci sa na protivládne demonštrácie vo Francúzsku.

Ako dodala, medzi účastníkmi pochodu v Londýne boli aj aktivisti hnutia žltých viest z Francúzska, ktorých pozvali londýnski organizátori.

"Sme tu na znak podpory," uviedol 61-ročný Francúz Erick Simon, 61, ktorý pre AFP vyhlásil, že "hnutie žltých viest vo Francúzsku je totožné s tým, ktoré sa rodí v Anglicku... ľudia už majú dosť chudoby."

Brit Stephen Hamer, 59-ročný učiteľ v dôchodku, v rozhovore pre AFP uviedol, že londýnske protesty by pravdepodobne nastali aj bez vplyvu udalostí vo Francúzsku, ale dodal, že francúzske hnutie žltých viest "veci pomohlo". Podľa jeho názoru Británia "potrebuje zmenu vlády veľmi naliehavo." Tvrdí, že "Spojené kráľovstvo sa rozpadá - nič už nefunguje."

Na sobotňajšom podujatí v Londýne organizovanom ľavicovou skupinou Ľudové zhromaždenie boli aj viacerí opoziční poslanci, zástupcovia odborov a predstavitelia rozličných organizácií venujúcich sa napríklad problematike utečencov či rasizmu.

S príhovorom k ľuďom na Trafalgarskom námestí vystúpil tieňový minister financií labouristov John McDonnell, ktorý vyhlásil, že osem rokov úsporných opatrení vládnucich konzervatívcov "veľmi poškodilo štruktúru spoločnosti" v Británii. "Teraz potrebujeme všeobecné voľby, aby sme dosiahli spravodlivejšiu spoločnosť, v akej všetci chceme žiť," povedal.