Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Časť ciest pri hraniciach s Ukrajinou by mohla byť zrekonštruovaná

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Celkové oprávnené náklady na slovenskej strane, kde je vedúcim partnerom projektu Správa a údržba ciest PSK, sú vo výške takmer 2,22 milióna eur, spolufinancovanie predstavuje päť percent.

Prešov/Snina 14. februára (TASR) - Časť ciest v slovensko-ukrajinskom pohraničí by sa mohla zrekonštruovať v rámci spoločného projektu. V prípade jeho schválenia by išlo o niekoľkomiliónovú investíciu.

Ako TASR informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová, ide o projekt Modernizácia cestného spojenia medzi PSK a Zakarpatskou oblasťou Ukrajiny, ktorý bol predložený v rámci Programu cezhraničnej spolupráce ENI Maďarsko-Slovensko- Rumunsko-Ukrajina 2014-2020. "Momentálne prebieha vyhodnocovanie podania žiadosti o nenávratný finančný príspevok (NFP) na spoločnom technickom sekretariáte v Budapešti," uviedla.

V prípade schválenia by sa v rámci neho na slovenskej strane mala zrealizovať rekonštrukcia dvoch úsekov cesty II/558 Stakčín – Ulič v dĺžke takmer 8,4 kilometra (km), tiež obnova dvoch mostných objektov, ale aj priepustov. Na opačnej strane hranice by malo dôjsť k rekonštrukcii cesty v dĺžke viac ako 11,6 km a jedného mostného objektu. "Presnejšie ide o cestu H13 v úseku Malé Berezné - Dubrynych," doplnila.

Celkové oprávnené náklady na slovenskej strane, kde je vedúcim partnerom projektu Správa a údržba ciest PSK, sú podľa Jeleňovej vo výške takmer 2,22 milióna eur, spolufinancovanie predstavuje päť percent. "Rozpočet na ukrajinskej strane je 2.202.926,24 eura, spolufinancovanie tvorí 220.292,63 eura," vysvetlila.

Cieľom projektu je okrem iného zlepšenie úrovne cestného priameho spojenia na dopravnú infraštruktúru na trase Stakčín – Ubľa. Pozitívny dosah vidia v prípade úspešnosti aj v nepriamom napojení na sieť TEN-T, teda cestu Košice – Vyšné Nemecké, ktorá je zároveň koridorom medzinárodných cestných ťahov.

Realizácia stavebných prác sa, ak bude NFP schválený, odhaduje na obdobie približne šesť mesiacov od podpisu zmluvy s dodávateľom. "Tá bude pravdepodobne aktuálna až na jeseň 2018," poznamenala Jeleňová.

PSK má podľa jej ďalších slov skúsenosti so spoluprácou s ukrajinskou stranou od roku 2007, ešte prostredníctvom programov Phare CBC. "Najmä v oblasti spolupráce správcov cestných komunikácií boli realizované viaceré spoločné projekty, avšak s výrazne nižším finančným podielom na ukrajinskej strane. Posledná spoločná implementácia bola spolupráca v rámci Nórskeho finančného mechanizmu na projekte našich cestárov s názvom Monitoring klimatických podmienok na území PSK," uzavrela.