Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Ceny nemeckých výrobcov rástli v januári najslabšie za 8 mesiacov

Berlín. Foto: TASR/AP

Ceny producentov sa v januári zvýšili medziročne o 2,6 %. V decembri vzrástli o 2,7 % po 3,3-percentnom raste v novembri.

Wiesbaden 20. februára (TASR) - Ceny nemeckých výrobcov zaznamenali spomalenie rastu aj na začiatku tohto roka, pričom tempo rastu dosiahlo 8-mesačné minimum. Ukázali to v stredu zverejnené údaje nemeckého štatistického úradu.

Ceny producentov sa v januári zvýšili medziročne o 2,6 %. V decembri vzrástli o 2,7 % po 3,3-percentnom raste v novembri. Januárový rast cien bol najslabší od mája minulého roka, keď dosiahol 2,5 %. Ekonómovia však počítali s ešte výraznejším spomalením rastu na 2,2 %.

Vývoj na začiatku roka najviac ovplyvnili ceny energií. Tie sa medziročne zvýšili o 7,2 %. Ceny kapitálových tovarov vzrástli o 1,6 % a ceny medziproduktov o 1,2 %.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa ceny nemeckých výrobcov zvýšili v januári o 0,4 %. Zvrátili tak predchádzajúci pokles v rovnakom rozsahu. Rast bol zároveň výraznejší, než predpokladali analytici, ktorí počítali s januárovým rastom o 0,1 %.

Aj medzimesačný vývoj cien výrobcov najviac ovplyvnili ceny energií. Tie sa oproti decembru zvýšili o 0,6 %. Bez ich započítania sa ceny producentov zvýšili medzimesačne o 0,2 % a medziročne o 1,2 %.