Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Ceny ropy mierne vzrástli, investori čakajú na správy Fed-u

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Trhy vo všeobecnosti očakávajú, že americká centrálna banka dnes oznámi rozšírenie programu výkupu dlhopisov.

Singapur 12. decembra (TASR) - Ceny ropy dnes ráno mierne vzrástli, informovala agentúra AP. Investori totiž očakávajú, že americká centrálna banka (Fed) dnes oznámi ďalšie opatrenia na podporu ekonomiky.

Ďalším pozitívnym faktorom pre ceny čierneho zlata je správa Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorá ukázala, že kartel v novembri dodával na trh menej ropy.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s januárovým kontraktom sa dnes ráno o 7.49 SEČ predával po 85,86 USD (66,08 eura). To je o 7 centov viac ako v utorok (11. 12.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas utorka posilnil o 23 centov a uzavrel na úrovni 85,79 USD za barel. Bolo to jeho prvé zvýšenie po piatich obchodných dňoch nepretržitého poklesu. Januárový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zdražel o 29 centov na 108,30 USD/barel.

Trhy vo všeobecnosti očakávajú, že Fed dnes oznámi rozšírenie programu výkupu dlhopisov. Na konci roka končí takzvaná operácia Twist, v rámci ktorej Fed predáva dlhopisy s krátkodobou splatnosťou a za získané peniaze nakupuje dlhopisy s dlhodobou splatnosťou. Cieľom operácie Twist je zníženie dlhodobých úrokových sadzieb. Podľa mediálnych správ by Fed mal od nového roka mesačne nakupovať americké vládne dlhopisy za 45 miliárd USD.

"Ak sa to stane, znamená to, že dolár oslabí, čo vo všeobecnosti podporí ropné kontrakty," uviedol analytik poradenskej spoločnosti Purvin & Gertz Victor Shum. Pokles kurzu dolára totiž zlacní ropu a komodity pre investorov, ktorí vlastnia iné meny.