Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Český kardinál Vlk: Cyrilometodský rok vyzýva na hľadanie koreňov

Kardinál Miroslav Vlk Foto: TASR

Dni ľudí dobrej vôle, ktoré dnešnou bohoslužbou vyvrcholili, navštívilo na Velehrade podľa organizátorov 30.000 ľudí.

Velehrad 5. júla (TASR) - Tisíce ľudí sa dnes napriek vytrvalým horúčavám zúčastnili na tradičnej Národnej púti na Velehrad pri príležitosti sviatku slovanských vierozvestcov sv. Cyrila a sv. Metoda.

Najvýznamnejšie pútne miesto na Morave je tesne spojené s cyrilometodskou tradíciou.

Pútnici dnes za slnečného počasia celkom zaplnili nádvorie pred bazilikou, kde pražský arcibiskup Dominik Duka celebroval katolícku bohoslužbu. Kardinál Miroslav Vlk počas omše povedal, že cyrilometodský rok je príležitosťou na hlbšie poznanie svojich duchovných a kultúrnych koreňov.

"T.G. Masaryk hovorieval, že národy sa udržiavajú tými ideami, z ktorých sa zrodili. Nie je teda nemoderné obzerať sa nazad k našim začiatkom a pýtať sa, kdeže tie naše bohaté korene dnes sú. Naopak, táto snaha odpovedá veľkým súčasným svetovým trendom hľadania duchovných hodnôt, zmyslu života, súvislostí duchovnej a civilnej sféry," citovala z kázne kardinála Vlka Česká televízia.

Dni ľudí dobrej vôle, ktoré dnešnou bohoslužbou vyvrcholili, navštívilo na Velehrade podľa organizátorov 30.000 ľudí.

Cyril a Metod prišli na Moravu na pozvanie kniežaťa Rostislava v druhej polovici 9. storočia. Metod, ktorý zomrel v roku 885, bol na veľkomoravskom Velehrade pochovaný.