Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Cigánski diabli a DESmod postavili na nohy bratislavský Istropolis

Cigánski diabli Foto: TASR/Henrich Mišovič

Majstrovstvo sólistov orchestra Cigánski diabli je už niekoľko rokov známe aj za hranicami Slovenska, o kvalitách rockových muzikantov z Nitry svedčí aj šesťkrát po sebe získané ocenenie zlatý Slávik.

Bratislava 12. decembra (TASR) – Skutočne diabolský koncert predviedli v utorok večer divákom do posledného miesta zaplneného hľadiska bratislavského Istropolisu známy orchester Cigánski diabli a nemenej známa rocková skupina DESmod.
koncerte v rámci Imao Tour predviedli elegantné spojenie dvoch odlišných hudobných štýlov – rockovej hudby a world music. Aj keď si už pomaly zvykáme na americký štýl, že dnes už postojačky tlieskame skoro všetkému, záverečný standing ovation pre obe kapely bol v utorkový večer skutočne zaslúžený.

Majstrovstvo jednotlivých sólistov orchestra Cigánski diabli je už niekoľko rokov známe aj za hranicami Slovenska, o kvalitách rockových muzikantov z Nitry svedčí aj šesťkrát po sebe získané ocenenie zlatý Slávik. Bolo zážitkom počúvať známe songy skupiny DESmod v prevedení cimbálovky a naopak world songy v gitarových aranžmánoch. Z pohľadu diváka naľavo cimbalovka, napravo rocková kapela, na zadnom horizonte hviezdičky, ktoré navodili vianočnú atmosféru. To ostatné mali v rukách a mikrofónoch muzikanti.

Kuly z Desmodu
Foto: ACCESS Production a DESMOD
V koncertnom playliste zazneli známe piesne skupiny DESmod, postupne Dážď, Kyvadlo, Možno mi odpustíš, To nie je možné, Pár dní, Vyrobená pre mňa a samozrejme aj rokmi overený hit V slovenských dolinách. To všetko však v ojedinelých aranžmánoch, keď na gitaru Richarda Synčáka a Richarda Nagya nadviazali husle Štefana Banyáka a cimbal Ernesta Šarköziho.

Úspech u divákov mali aj piesne Cigánske husle, Náne cocha, Džav džav, Romane cave, či sólové skladby Tarogáto v podaní Zoltána Grunzu alebo slávny Montiho čardáš, kde si sólovú linku podávali huslista Štefan Banyák a Dušan Minka, ktorý si v tejto temperamentnej skladbe vymenil basovú za sólovú gitaru. Spevák Mário Kuly Kollár neostal pri mikrofóne sám, Diabli "delegovali" k mikrofónu na spevácke party Silviu Šarköziovú aj dcéru Vanessu. V závere večera ponúkli interpreti vianočný mix piesní, medzi nimi aj dlhoročne známu Last Christmas skupiny Wham z roku 1984, ktorú v duete s Kulym zaspievala Vanessa, po nej v postojačky vytlieskanom prídavku seriálovú pieseň Lavíny a známy song Duj, duj, duj. Príjemný večer potvrdil aj úsmev na tvárach členov oboch formácií pri záverečnej klaňačke, najviac sa usmieval gitarista Richard Synčák, šťastný otec dvojtýždňovej dcérky Sáry.

Spojenie Cigánskych diablov s rockovou kapelou je pre mnohých prekvapením.

"Najprv sme tomu sami neverili, že niečo také bude možné. Ale nakoľko sme už s Kulym predtým robili, vznikla táto spolupráca. Vyskúšali sme si to a boli sme všetci milo prekvapení, že sa to dá. Úspech doterajších koncertov na tomto turné je veľký, neočakávali sme, že to bude mať taký úspech," povedal po koncerte pre TASR líder Cigánskych diablov Ernest Šarközi.

"Pravda je taká, že sme asi pred rokom pozvali Kulyho na náš koncert, keď sme oslavovali 20. výročie vzniku našej kapely a od tej doby sme už mysleli na ďalšiu spoluprácu. Prišiel s tým manažér DESmodu, čomu sme sa veľmi potešili, lebo sme už nosili dlho v hlave, že spolu urobíme spoločný program," doplnila manžela členka orchestra Silvia Šarköziová.

"
Tešíme sa doterajšieho úspechu na turné, o koncerty je veľký záujem, je radosť hrať s takým špičkovým orchestrom ako sú Cigánski diabli, na základe ohlasu pridávame koncerty v januári," dodal pre TASR líder skupiny DESmod Mário Kuly Kollár.