Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Čína a USA obnovia rozhovory,Peking od USA očakáva podmienky na dialóg

Na kombo snímke čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Rokovania boli zastavené po tom, ako v máji americký prezident Donald Trump obvinil Čínu z neplnenia daných sľubov a zvýšil clá na čínsky dovoz v objeme 200 miliárd USD (178,46 miliardy eur) ročne.

Peking 20. júna (TASR) - Predstavitelia Číny a USA obnovia rokovania o obchode v súlade s očakávaniami ich lídrov, Čína však dúfa, že Spojené štáty vytvoria potrebné podmienky na dialóg. Uviedlo to vo štvrtok čínske ministerstvo obchodu.

Rokovania, od ktorých sa pôvodne očakávala dohoda, boli zastavené po tom, ako v máji americký prezident Donald Trump obvinil Čínu z neplnenia daných sľubov a zvýšil clá na čínsky dovoz v objeme 200 miliárd USD (178,46 miliardy eur) ročne. Z pôvodných 10 % sa zvýšili na 25 %. Situácia sa zlepšila po nedávnom telefonáte Trumpa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a potvrdení, že sa stretnú počas samitu predstaviteľov štátov skupiny G20 na budúci týždeň v Osake.

V tejto súvislosti hovorca čínskeho ministerstva obchodu Kao Feng uviedol, že "predstavitelia obidvoch obchodných delegácií budú spolu diskutovať na základe inštrukcií, ktoré dostali od prezidentov". Podrobnosti nezverejnil. Dodal však, že čínska strana "dúfa, že Spojené štáty vytvoria potrebné podmienky a atmosféru na vyriešenie problémov prostredníctvom dialógu rovnocenných partnerov".

(1 EUR = 1,1207 USD)