Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Čína vyzvala USA a Irán na zdržanlivosť

Čína, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Prezident Trump na margo nových sankcií zdôraznil, že USA nevyhľadávajú konflikt s Iránom a sankcie sa v závislosti od ďalších krokov Teheránu môžu skončiť už zajtra - alebo môžu trvať roky.

Peking 25. júna (TASR) - Čína vyzvala v utorok na zachovanie "pokoja a zdržanlivosti" v súvislosti s napätím medzi Spojenými štátmi a Iránom, ktoré sa najnovšie vyhrotilo po tom, ako prezident USA Donald Trump uvalil nové sankcie na Teherán, píše agentúra AFP.

"Domnievame sa, že slepé uplatňovanie maximálneho tlaku problém nevyrieši," povedal na tlačovej konferencii v Pekingu hovorca ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang.

"Fakty preukázali, že tieto opatrenia mali opačný účinok a vyostrili napätie v regióne," dodal.

Iránsky prezident Hasan Rúhání v utorok uviedol, že najnovšie americké sankcie, ktoré sú namierené proti najvyššiemu iránskemu duchovnému vodcovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu a jeho najbližším spolupracovníkom, sú "nehorázne a idiotské".

Prezident Trump na margo nových sankcií zdôraznil, že USA nevyhľadávajú konflikt s Iránom a sankcie sa v závislosti od ďalších krokov Teheránu môžu skončiť už zajtra - alebo "môžu trvať roky". Terčom amerických sankcií sa stal aj iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf.

USA v máji 2018 jednostranne odstúpili od jadrovej dohody, ktorú s Iránom dosiahli v roku 2015 svetové veľmoci. Washington následne obnovil sankcie voči Iránu vrátane embarga na dovoz ropy. Začiatkom mája 2019 potom sankcie voči Iránu ešte sprísnili, keď zrušili všetky dovtedy platné výnimky zo zákazu dovozu iránskej ropy.