Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Dievčatá z Pussy Riot si odsedia dva roky, rozhodol ruský súd

Členky punkovej skupiny Pussy Riot sprava Nadežda Tolokonnikovová, Maria Aljochinová a Jekaterina Samucevičová sedia v súdnej sieni 17. augusta 2012 v Moskve. Foto: TASR/AP Photo

Prokuratúra žiada tri roky väzenia pre Mariju Aľochinovú, Nadeždu Tolokonnikovovú a Jekaterinu Samucevičovú.

Moskva 17. augusta (TASR) - Moskovská sudkyňa Marina Syrovová dnes odsúdila každú z troch členiek ruskej punkovej skupiny Pussy Riot za výtržníctvo na dva roky vo väznici so stredným stupňom ochrany. Uviedla to ruská televízia Russia Today, vysielajúca pre zahraničie.

Po oznámení výšky trestu sa v súdnej sieni ozvali výkriky "Hanba súdu!"

Súdny proces, ktorý sa dnes skončil uznaním troch mladých žien za vinné a vyhlásením výšky trestu, vyvolal medzinárodné pobúrenie. Po celom svete, vrátane Slovenska, sa dnes konali protesty na podporu týchto rockeriek a feministiek.

Členky skupiny Pussy Riot Marija Aľochinová (24), Nadežda Tolokonnikovová (22) a Jekaterina Samucevičová (29) strávili doteraz vo väzbe päť mesiacov a podľa prokremeľskej televízie Russia Today sa im tento čas započíta do trestu.


Moskovská polícia zatýkala podporovateľov Pussy Riot

Ruská polícia dnes zatkla protestujúcich, ktorí pred budovou súdu v Moskve vyjadrovali podporu punkovej skupine Pussy Riot, ktorej tri členky uznali vinné z výtržníctva motivovaného náboženskou nenávisťou. Medzi zadržanými je aj bývalý majster sveta v šachu Garri Kasparov a líder ľavicovej opozičnej skupiny Sergej Udaľcov.

Stovky podporovateľov ženskej skupiny Pussy Riot zaplnili úzku ulicu, na ktorej sa nachádza súdna budova, a obkolesení množstvom policajtov skandovali "Rusko bez Putina!".

Členky skupiny Pussy Riot sú podľa súdu vinné z výtržníctva

Tri členky ruskej punkovej skupiny Pussy Riot sú vinné z výtržníctva motivovaného náboženskou nenávisťou. Verdikt dnes v Moskve vyniesla sudkyňa Marina Syrovová.

Prokuratúra žiada tri roky väzenia pre Mariju Aľochinovú (24), Nadeždu Tolokonnikovovú (22) a Jekaterinu Samucevičovú (29) za to, že 21. februára vtrhli do moskovského Chrámu Krista Spasiteľa a pred oltárom zaspievali "punkovú modlitbu". V nej prosili Pannu Máriu, aby zbavila Rusko Putina, ktorý je pri moci od roku 2000. Podľa prokuratúry išlo o prejav náboženskej nenávisti zo strany Pussy Riot.

Členky skupiny uviedli, že išlo o politický prejav, chránený ruskou ústavou, ktorá zaručuje slobodu prejavu.

Solidaritu s Pussy Riot verejne vyjadrili viacerí známi svetoví umelci vrátane Paula McCartneyho, Madonny či Stinga.

Aktivistka spílila kresťanský kríž na znak podpory Pussy Riot

Poloobnažená aktivistka za práva žien dnes motorovou pílou spílila kresťanský kríž v centre ukrajinského Kyjeva. Protestovala tak proti trestnému stíhaniu ruskej feministickej punkovej skupiny Pussy Riot.

Vlna protestu sa medzi zástancami slobody slova po celom svete zdvihla v čase, keď mal súd v Moskve vyniesť rozsudok nad tromi členkami skupiny.

Členka ukrajinskej skupiny žien Femen, ktoré sú známe svojimi vystúpeniami na verejnosti bez vrchnej časti odevu, zničila na znak podpory ruskej punkovej skupiny veľký drevený kríž s postavou ukrižovaného Krista.

"Žiaden 'podnik', dokonca ani tak úspešný ako cirkev, nemá právo útočiť na práva žien," povedala aktivistka Inna Ševčenková.

Solidaritu s Pussy Riot verejne vyjadrili viacerí známi svetoví umelci vrátane Paula McCartneyho, Madonny či Stinga.